WHO verklaart uitbraak apenpokken tot internationale noodtoestand

Vaccinatie tegen apenpokken in Chicago op 17 juli 2022. © Getty Images

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van de apenpokken in meer dan 50 landen tot ‘noodtoestand met internationale draagwijdte’ verkaard. Dat heeft de algemeen directeur van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zaterdag op een persconferentie gezegd.

Die status is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De recente uitbraak van het apenpokkenvirus buiten de streken waar het virus normaal in Afrika voorkomt, is volgens de organisatie van de Verenigde Naties nu een internationaal risico.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.

Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Tot dusver zijn volgens de WHO bij de huidige uitbraak 14.000 besmettingen vastgesteld in 71 verschillende landen.

Vijf sterfgevallen worden wereldwijd aan de uitbraak van apenpokken toegeschreven.

Twee andere ziektes staan momenteel op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Dat zijn covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, en polio. Eerder werden ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content