WHO: nu ook geval van nieuw soort acute kinderhepatitis in België

Archiefbeeld van een vaccinatie tegen een bekende vorm van hepatitis.

Er is voor het eerst ook een geval van mysterieuze hepatitis bij kinderen in ons land ontdekt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zaterdag gemeld. Gezondheidsinstituut Sciensano verwacht dat er nog gevallen zullen volgen.

Wereldwijd zijn tot nog toe minstens 169 gevallen bekend, waarvan het leeuwendeel in het Verenigd Koninkrijk (114). Daarnaast zijn er ook gevallen vastgesteld in Spanje (13), Israël (12), VS (9), Denemarken (6), Ierland (minder dan 5), Nederland (4), Italië (4), Noorwegen (2), Frankrijk (2), Roemenië (1) en België (1). Alle patiënten zijn tussen 1 maand en 16 jaar oud. Zeventien kinderen hebben een levertransplantatie moeten ondergaan. Eén kind is overleden.

Hypotheses

Wat aan de oorzaak ligt van de mysterieuze leverziekte is nog niet bekend. Het gaat alvast niet om de een van de gebruikelijke hepatitisvirussen (A tot E). Als potentiële oorzaak wordt nu vooral in de richting van een adenovirus gekeken. 74 gevallen testten namelijk positief op een besmetting met een adenovirus.

De WHO onderzoekt echter ook nog andere hypotheses, omdat een besmetting met een adenovirus bij gezonde kinderen nog nooit eerder tot hepatitis heeft geleid. Zo bestudeert de Wereldgezondheidsorganisatie onder meer of een verhoogde vatbaarheid door een lagere circulatie van adenovirussen tijdens de coronapandemie, de opkomst van een nieuw adenovirus of een combinatie met een besmetting met het coronavirus aan de basis kunnen liggen.

Er is geen enkel verband gevonden met een van de coronavaccins. Tot nu toe werd ook geen enkele andere epidemiologische risicofactor, zoals een recente reis naar het buitenland, geïdentificeerd.

Sciensano

Gezondheidsinstituut Sciensano verwacht dat er de komende weken nog verschillende mogelijke gevallen zullen opduiken.

‘Het gaat om een geval van acute leverziekte bij een kind dat gelijkt op de gevallen in de UK’, aldus viroloog Steven Van Gucht. ‘We weten niet of er een gemeenschappelijke oorzaak is. In de stoelgang werd adenovirus teruggevonden, maar dat kan ook een toevalsbevinding zijn. Adenovirus komt heel vaak voor bij kinderen. We hebben gevraagd aan artsen om ook andere mogelijke gevallen te rapporteren. Heel waarschijnlijk zullen er de komende weken nog verschillende mogelijke gevallen bijkomen. Dat ligt geheel in de lijn van onze verwachting’, aldus nog de viroloog. Wat aan de oorzaak ligt van de mysterieuze leverziekte is nog niet bekend, zegt ook Van Gucht. ‘We weten nog niet of er een gemeenschappelijke oorzaak is, laat staan dat dit door een virus veroorzaakt zou zijn. Dit zit nog volledig in de onderzoeksfase’.

Partner Content