Algemeen wordt aangenomen dat te veel zout leidt tot een te hoge bloeddruk met mogelijk fatale afloop. Maar uit een nieuwe studie van de KU Leuven, die in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association verscheen, blijkt nu dat mensen die een zoutrijk dieet consumeren, het minste risico hebben om te sterven aan een hartaandoening.

Een groep van 3.681 gezonde Vlamingen van 20 tot 60 jaar oud werd gemiddeld acht jaar lang gevolgd door middel van urine-analyses (de meest accurate manier om de zoutinname van een persoon te meten). Uit het onderzoek bleek dat de personen met het hoogste zoutgehalte vier keer minder kans hadden om te sterven aan een hartziekte dan diegenen die het minste zout consumeerden. 0,8 procent van diegenen met het hoogste zoutgehalte stierf aan een hartaandoening in vergelijking met 4 procent van diegenen met de laagste zoutinname.

Bij de groep van mensen die nauwelijks zout aten, bleek de doodsoorzaak te liggen aan een hogere centraal veneuze druk. "Als je minder zout consumeert, activeer je bepaalde systemen die zout conserveren en die staan bekend voor hun negatieve invloed op het cardiovasculair systeem", zegt Jan Staessen van de KU Leuven.

Het is niet duidelijk of dit ook effectief de reden is voor de opmerkelijke resultaten van de studie. Een andere reden zou de relatief jonge leeftijd van de proefpersonen kunnen zijn. Hoge bloeddruk wordt meestal geassocieerd met een hogere leeftijd. Door die jonge leeftijd is een follow-up van acht jaar bovendien niet lang genoeg om de volledige risico's op hartaandoeningen in te schatten. Ook onderging de testgroep slechts één urine-analyse in 24 uur, wat een mogelijke zwakte is omdat het zoutgehalte in het lichaam van dag tot dag verschilt.

Of zout nu wel of niet gezond is voor het hart, blijft een moeilijke vraag. Dat mensen met een hoge bloeddruk baat hebben bij een lagere zoutinname, lijdt geen twijfel. De meeste eerdere studies werden immers gedaan bij mensen met een hoge bloeddruk en mensen met een hoog risico op een hoge bloeddruk. Wetenschappers gingen er dan maar van uit dat het principe van lage zoutinname ook gold voor gezonde mensen, zonder sluitend wetenschappelijk bewijs daarvoor. Mogelijk profiteren mensen met een normale bloeddruk dus niet van een lagere zoutinname. (TE)

Algemeen wordt aangenomen dat te veel zout leidt tot een te hoge bloeddruk met mogelijk fatale afloop. Maar uit een nieuwe studie van de KU Leuven, die in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association verscheen, blijkt nu dat mensen die een zoutrijk dieet consumeren, het minste risico hebben om te sterven aan een hartaandoening. Een groep van 3.681 gezonde Vlamingen van 20 tot 60 jaar oud werd gemiddeld acht jaar lang gevolgd door middel van urine-analyses (de meest accurate manier om de zoutinname van een persoon te meten). Uit het onderzoek bleek dat de personen met het hoogste zoutgehalte vier keer minder kans hadden om te sterven aan een hartziekte dan diegenen die het minste zout consumeerden. 0,8 procent van diegenen met het hoogste zoutgehalte stierf aan een hartaandoening in vergelijking met 4 procent van diegenen met de laagste zoutinname. Bij de groep van mensen die nauwelijks zout aten, bleek de doodsoorzaak te liggen aan een hogere centraal veneuze druk. "Als je minder zout consumeert, activeer je bepaalde systemen die zout conserveren en die staan bekend voor hun negatieve invloed op het cardiovasculair systeem", zegt Jan Staessen van de KU Leuven. Het is niet duidelijk of dit ook effectief de reden is voor de opmerkelijke resultaten van de studie. Een andere reden zou de relatief jonge leeftijd van de proefpersonen kunnen zijn. Hoge bloeddruk wordt meestal geassocieerd met een hogere leeftijd. Door die jonge leeftijd is een follow-up van acht jaar bovendien niet lang genoeg om de volledige risico's op hartaandoeningen in te schatten. Ook onderging de testgroep slechts één urine-analyse in 24 uur, wat een mogelijke zwakte is omdat het zoutgehalte in het lichaam van dag tot dag verschilt. Of zout nu wel of niet gezond is voor het hart, blijft een moeilijke vraag. Dat mensen met een hoge bloeddruk baat hebben bij een lagere zoutinname, lijdt geen twijfel. De meeste eerdere studies werden immers gedaan bij mensen met een hoge bloeddruk en mensen met een hoog risico op een hoge bloeddruk. Wetenschappers gingen er dan maar van uit dat het principe van lage zoutinname ook gold voor gezonde mensen, zonder sluitend wetenschappelijk bewijs daarvoor. Mogelijk profiteren mensen met een normale bloeddruk dus niet van een lagere zoutinname. (TE)