Het gemiddelde lichaamsgewicht van zoogdieren is sterk gestegen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarover het Duitse weekblad Der Spiegel bericht. Opvallend is dat de wetenschappers de gewichtstoename niet toeschrijven aan slechte voeding, maar aan onze industriële samenleving.

Het gemiddelde gewicht van de mens is de laatste decennia flink toegenomen. Maar ook andere zoogdieren zijn aan het aandikken, zo blijkt uit een onderzoek onder leiding van professor David Allison van de Universiteit van Alabama.

Stress en virussen

Opmerkelijk is dat de onderzoekers de obesitas bij dieren niet toeschrijven aan slechte voeding of te weinig lichaamsbeweging. Volgens hen is dit veeleer een gevolg van de levensomstandigheden in de moderne samenleving. Vooral dieren die wonen in de nabijheid van de mens kampen met overgewicht.

Virussen, verontreinigende stoffen en lichtvervuiling worden genoemd als oorzaken. Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat virussen die overgewicht in de hand werken bij de mens, nu ook bij dieren opduiken.

Een andere mogelijke factor zijn biogenetische effecten. Bijwerkingen zoals stress of klimaatsverandering kunnen de hersenactiviteit van de dieren sterk beïnvloeden. De veranderingen in de genetica van de dieren worden in het gestel opgenomen, en tijdens de voortplanting doorgegeven aan nieuwe generaties.

Het gemiddelde lichaamsgewicht van zoogdieren is sterk gestegen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarover het Duitse weekblad Der Spiegel bericht. Opvallend is dat de wetenschappers de gewichtstoename niet toeschrijven aan slechte voeding, maar aan onze industriële samenleving. Het gemiddelde gewicht van de mens is de laatste decennia flink toegenomen. Maar ook andere zoogdieren zijn aan het aandikken, zo blijkt uit een onderzoek onder leiding van professor David Allison van de Universiteit van Alabama. Stress en virussen Opmerkelijk is dat de onderzoekers de obesitas bij dieren niet toeschrijven aan slechte voeding of te weinig lichaamsbeweging. Volgens hen is dit veeleer een gevolg van de levensomstandigheden in de moderne samenleving. Vooral dieren die wonen in de nabijheid van de mens kampen met overgewicht. Virussen, verontreinigende stoffen en lichtvervuiling worden genoemd als oorzaken. Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat virussen die overgewicht in de hand werken bij de mens, nu ook bij dieren opduiken. Een andere mogelijke factor zijn biogenetische effecten. Bijwerkingen zoals stress of klimaatsverandering kunnen de hersenactiviteit van de dieren sterk beïnvloeden. De veranderingen in de genetica van de dieren worden in het gestel opgenomen, en tijdens de voortplanting doorgegeven aan nieuwe generaties.