Zonnestorm bereikt de Aarde

© Reuters

De Aarde wordt getroffen door de krachtigste zonnestorm van de afgelopen jaren. Dat kan het luchtverkeer hinderen, satellieten tilt doen slaan, satellietnavigatiesystemen in de war sturen en stroomuitvallen veroorzaken.

De storm zou minstens een dag duren.

Zware zonne-uitbarsting

Woensdag deed zich om 01.28 uur Belgische tijd vanuit de onstuimige zonnevlekgroep 1429 aan de linkerhelft van de Zon een enorm zware uitbarsting van de X5 klasse voor. De uitbarsting stuurde een plasmawolk de ruimte in en veroorzaakte een zonnestorm van de S3-klasse, waarbij protonen aan hoge snelheid op de Aarde afkwamen.

De plasmawolk had volgens de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB) een snelheid van ongeveer 2.300 km per seconde. Kort voordien was er nog een X1 uitbarsting, zo verluidde bij de Werkgroep Poollicht van Volksterrenwacht Urania.

Schokfront bereikt Aarde

Een schokfront heeft donderdag rond de middag aan een snelheid van 1.200 km per seconde onze planeet bereikt en beweegt zich sterk noordelijk. De storm zou de hele dag duren.

Volgens een van de meest gespecialiseerde onderzoeksinstellingen ter wereld, het Belgische Solar Influences Data Analysis Center (SIDC) bij de KSB, heeft een satelliet om 11.45 uur een schokgolf waargenomen.

Poollicht

Volgens de Werkgroep Poollicht van Urania is er een kleine kans (lager dan 10 procent) dat we donderdagavond in België poollicht kunnen zien. Maar gezien het ook Volle Maan is, moet het “super super helder” noorderlicht zijn. Er is dan wel weer kans op goed weer.

Woensdagavond is reeds een relatief zwakker storm meetbaar geweest, zei Paolo Ferri van het Ruimtevluchtcentrum ESOC van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Tot nu toe is er geen weet van schade aan satellieten. Gevoelige apparatuur is uit voorzorg al uitgeschakeld.

Zonnevlek 1429 stabiliseert

De zonnevlekgroep 1429 is intussen wat gestabiliseerd, zo meldt het SIDC. Zonnevlek 1429 blijft de potentie hebben voor een X-klasse uitbarsting maar de kans wordt kleiner.

Het SIDC bevestigt ook dat een nieuwe plasmawolk (CME) en protonenstorm (SEP) mogelijk blijft, ook in het geval van een uitbarsting van de M-klasse (die net onder de X-klasse valt).

Meer zonnestormen mogelijk

De huidige storm is volgens de NASA de tweede sterkste van de huidige zonnecyclus van elf jaar, die midden volgend jaar zijn maximum zou bereiken.

Er zouden in het komend anderhalf jaar wel meer zonnestormen kunnen zijn, maar niemand kan voorspellen hoeveel.

Storingen in radiocommunicatie

Ondertussen heeft de krachtigste zonnestorm van de laatste vijf jaar radioverbindingen verstoord en sommige luchtvaartmaatschappijen genoopt vliegtrajecten te wijzigen om vluchten boven de polen te vermijden. “Men heeft ons op de hoogte gebracht van storingen in radiocommunicaties en het gps-systeem”, zei woordvoerster Susan Hendrix van de NASA. “Een tijdelijke onderbreking van radiotransmissies heeft

luchtvaartmaatschappijen verplicht de routes van hun vliegtuigen te veranderen om de poolgebieden te vermijden”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content