De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), die voor eigenaars van zonnepanelen groenestroomcertificaten uitkeert zit met de handen in het haar. Het computerprogramma dat de betrouwbaarheid van de aanvragen controleert, sloeg tilt door de vele uren zon van de afgelopen weken. Dat melden Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg.

Statistisch onmogelijk
"Onze computer berekent de waarschijnlijkheid van een aanvraag op basis van het aantal zonnepanelen, de ligging ten opzichte van het zuiden en andere gegevens uit het archief. Omdat de productie van de elektriciteit nu zo hoog ligt, ging de computer er vaak van uit dat de aanvraag statistisch gezien niet kon. Zo kregen 1.300 klanten in de voorbije weken bericht dat hun aanvraag van een groenestroomcertificaat niet kon worden gevalideerd. Zij krijgen binnenkort een herziening", legt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG.

Verkoopt zonnepanelen piekt

De zonnepanelen zijn de afgelopen weken vaak op een negatieve manier in het nieuws geweest. Een doorsnee gezin moet sinds 1 april 72 euro per jaar meer betalen voor elektriciteit om de meerkost van de groene stroomcertificaten voor eigenars van zonnepanelen te compenseren. In de nasleep van die berichtgeving piekt de verkoop van zonnepanelen als nooit tevoren. Volgens sommige dealers is er zelfs sprake van een verviervoudiging. (Belga/EE)

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), die voor eigenaars van zonnepanelen groenestroomcertificaten uitkeert zit met de handen in het haar. Het computerprogramma dat de betrouwbaarheid van de aanvragen controleert, sloeg tilt door de vele uren zon van de afgelopen weken. Dat melden Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg. Statistisch onmogelijk "Onze computer berekent de waarschijnlijkheid van een aanvraag op basis van het aantal zonnepanelen, de ligging ten opzichte van het zuiden en andere gegevens uit het archief. Omdat de productie van de elektriciteit nu zo hoog ligt, ging de computer er vaak van uit dat de aanvraag statistisch gezien niet kon. Zo kregen 1.300 klanten in de voorbije weken bericht dat hun aanvraag van een groenestroomcertificaat niet kon worden gevalideerd. Zij krijgen binnenkort een herziening", legt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG. Verkoopt zonnepanelen piekt De zonnepanelen zijn de afgelopen weken vaak op een negatieve manier in het nieuws geweest. Een doorsnee gezin moet sinds 1 april 72 euro per jaar meer betalen voor elektriciteit om de meerkost van de groene stroomcertificaten voor eigenars van zonnepanelen te compenseren. In de nasleep van die berichtgeving piekt de verkoop van zonnepanelen als nooit tevoren. Volgens sommige dealers is er zelfs sprake van een verviervoudiging. (Belga/EE)