De Amerikaanse psycholoog Darrel W. Ray onderzocht voor het eerst hoe mensen voor en na het afzweren van hun geloof aankijken tegen diverse aspecten van seksualiteit, zoals de beleving daarvan, de voorlichting en zelfbevrediging. Voor het onderzoek werden ruim 14.500 mensen ondervraagd, schrijft het Algemeen Dagblad.

Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagden zegt veel beter te spreken te zijn over het seksleven sinds hij zijn geloof heeft losgelaten. Dat hangt vooral samen met verminderde schuldgevoelens. Volgens de onderzoekers voelen veel godsdienstige mensen zich schuldig over hun seksueel gedrag, zoals geslachtsgemeenschap, masturbatie en fantasieën, al is hun leefstijl op dit vlak niet anders dan dat van mensen zonder godsdienst.

Hoe schuldig men zich voelt, verschilt per denominatie. Mormonen, Jehovah's Getuigen, baptisten, zevendedagsadventisten en leden van pinkstergemeenten hebben het meest last van schuldgevoelens. Wie eenmaal afstand heeft genomen van het geloof, is dergelijke gevoelens overigens vrij snel kwijt, aldus het onderzoek.

Gelovigen en niet-gelovigen hebben even vaak geslachtsgemeenschap. Ook op het gebied van seks voor het huwelijk zijn er nauwelijks verschillen. Religie zou wel het gesprek over seksualiteit tussen man en vrouw in de weg staan. Sommige respondenten gaven aan dat dit mede oorzaak is van huwelijksproblemen. (Belga)

De Amerikaanse psycholoog Darrel W. Ray onderzocht voor het eerst hoe mensen voor en na het afzweren van hun geloof aankijken tegen diverse aspecten van seksualiteit, zoals de beleving daarvan, de voorlichting en zelfbevrediging. Voor het onderzoek werden ruim 14.500 mensen ondervraagd, schrijft het Algemeen Dagblad. Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagden zegt veel beter te spreken te zijn over het seksleven sinds hij zijn geloof heeft losgelaten. Dat hangt vooral samen met verminderde schuldgevoelens. Volgens de onderzoekers voelen veel godsdienstige mensen zich schuldig over hun seksueel gedrag, zoals geslachtsgemeenschap, masturbatie en fantasieën, al is hun leefstijl op dit vlak niet anders dan dat van mensen zonder godsdienst. Hoe schuldig men zich voelt, verschilt per denominatie. Mormonen, Jehovah's Getuigen, baptisten, zevendedagsadventisten en leden van pinkstergemeenten hebben het meest last van schuldgevoelens. Wie eenmaal afstand heeft genomen van het geloof, is dergelijke gevoelens overigens vrij snel kwijt, aldus het onderzoek. Gelovigen en niet-gelovigen hebben even vaak geslachtsgemeenschap. Ook op het gebied van seks voor het huwelijk zijn er nauwelijks verschillen. Religie zou wel het gesprek over seksualiteit tussen man en vrouw in de weg staan. Sommige respondenten gaven aan dat dit mede oorzaak is van huwelijksproblemen. (Belga)