Onderzoekers van de Universiteit Maastricht volgden 25 jaar lang 120.000 mensen tussen 55 en 69 jaar oud. De resultaten zijn hallucinant: 15 jaar voor vrouwen, 8,5 voor mannen.

Vijftien jaar, dat is bijna een vijfde van hoe oud de gemiddelde Belgische vrouw wordt (82,43 jaar). Voor een man - die hier gemiddeld 77,15 jaar wordt - gaat het om ongeveer een negende, zo schrijft De Standaard.

"Wij hebben gekeken naar hoeveel jaar extra je krijgt als je niet rookt, intussen ook een goed gewicht hebt, voldoende beweegt en gezond eet", zegt professor Piet van den Brandt van de Universiteit Maastricht.

"Een vrouw die zo goed als heel haar leven op al die elementen positief scoort, wordt gemiddeld vijftien jaar ouder dan een vrouw die bij alle factoren een minnetje ziet staan."

Enkele tipsVoor je gewicht wordt gekeken naar de Body Mass Index (BMI). Die moet tussen de 18,5 en 25 zijn. Bij lichaamsbeweging gaat het om gemiddeld meer dan dertig minuten per dag sporten of zelfs gewoon stappen.

Voor het eten baseerden de onderzoekers zich op een mediterraan dieet. Dat houdt in: zo goed als dagelijks tussen de 0,5 en 2 normale glazen alcohol drinken, want zo goed als elke dag wat alcohol drinken is best wel gezond, stellen de onderzoekers.

Daarnaast wordt aangeraden enkelvoudige verzadigde vetten - zoals olijfolie - te gebruiken in plaats van verzadigde, zoals roomboter.

Voorts wekelijks niet meer dan enkele keren vlees eten en kiezen voor veel vis, groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren en graanproducten.

En uiteraard niet roken. (Belga/TE)

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht volgden 25 jaar lang 120.000 mensen tussen 55 en 69 jaar oud. De resultaten zijn hallucinant: 15 jaar voor vrouwen, 8,5 voor mannen. Vijftien jaar, dat is bijna een vijfde van hoe oud de gemiddelde Belgische vrouw wordt (82,43 jaar). Voor een man - die hier gemiddeld 77,15 jaar wordt - gaat het om ongeveer een negende, zo schrijft De Standaard. "Wij hebben gekeken naar hoeveel jaar extra je krijgt als je niet rookt, intussen ook een goed gewicht hebt, voldoende beweegt en gezond eet", zegt professor Piet van den Brandt van de Universiteit Maastricht. "Een vrouw die zo goed als heel haar leven op al die elementen positief scoort, wordt gemiddeld vijftien jaar ouder dan een vrouw die bij alle factoren een minnetje ziet staan." Enkele tipsVoor je gewicht wordt gekeken naar de Body Mass Index (BMI). Die moet tussen de 18,5 en 25 zijn. Bij lichaamsbeweging gaat het om gemiddeld meer dan dertig minuten per dag sporten of zelfs gewoon stappen. Voor het eten baseerden de onderzoekers zich op een mediterraan dieet. Dat houdt in: zo goed als dagelijks tussen de 0,5 en 2 normale glazen alcohol drinken, want zo goed als elke dag wat alcohol drinken is best wel gezond, stellen de onderzoekers. Daarnaast wordt aangeraden enkelvoudige verzadigde vetten - zoals olijfolie - te gebruiken in plaats van verzadigde, zoals roomboter. Voorts wekelijks niet meer dan enkele keren vlees eten en kiezen voor veel vis, groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren en graanproducten. En uiteraard niet roken. (Belga/TE)