Zijn hoge voedselprijzen nu goed of slecht nieuws?

Sinds het begin van de jaren 2000 is de wereldvoedselprijs verdubbeld. Het voorlopige maximum werd in januari 2011 geregistreerd.

De grafiek die econoom Johan Swinnen van de KU Leuven met een collega in het topvakblad Science publiceert, liegt er niet om: sinds het begin van de jaren 2000 is de wereldvoedselprijs verdubbeld. Het voorlopige maximum werd in januari 2011 geregistreerd.

Dat is niet allemaal slecht nieuws, want in principe is het goed voor het inkomen van de arme boeren. Toch slaan veel ontwikkelingsngo’s alarm omdat de prijzen niet langer te laag zijn, zoals tien jaar geleden, maar te hoog. Ze keren hun kar.

De twee economen wijzen in dit verband op de noodzaak van ngo’s om zichzelf als relevant te blijven presenteren, in een wereld waarin de druk op subsidies en andere kredieten steeds hoger wordt. Negatief nieuws is daarbij essentiëler dan een consistente aanpak.

De wetenschappers pleiten voor meer eerlijkheid inzake wat bekend is en wat niet. Ze wijzen erop dat er nog altijd veel discussie is over de vraag hoeveel mensen er in de wereld honger lijden: 1 miljard, zoals veel ngo’s volhouden, of veel minder? (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content