Ziekenhuizen vergelijken via website

Alle Vlaamse ziekenhuizen willen tegen 2013 een website realiseren waarop burgers de kwaliteit van de geleverde zorg kunnen vergelijken.

Tegen 2012-2013 plannen de Vlaamse private en openbare ziekenhuizen een website met de medische resultaten van elk Vlaams ziekenhuis. Dat meldt het vakblad ‘De Specialisten’.

Kwaliteit van verleende zorg vergelijken is zeker voor niet-artsen een heikele kwestie. Ook onder elkaar zijn artsen het trouwens vaak oneens. Voor patiënten is het uiteraard uiterst belangrijk te weten waar echt kwaliteit wordt geboden.

Nu leveren de ziekenfondsen al vergelijkende informatie over ziekenhuisfacturen. Ook het onthaal en de vriendelijkheid van het personeel komen soms aan bod. De essentie ontbreekt echter: wat is de kwaliteit van de geneeskunde? Is de geleverde zorg goed? Loop ik geen (te groot) risico op MRSA?

In een eerste fase willen de beheerders komen tot ‘geaccrediteerde’ ziekenhuizen: instellingen met een internationaal gehomologeerd keurmerk. De geboden zorg wordt er gemeten, een bepaald kwaliteitsniveau wordt gegarandeerd.

Nog belangrijker is de tweede fase. Nog dit jaar hopen de ziekenhuizen een basisset met medische indicatoren uit te werken. In de eerste plaats over de gevolgde procedures. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie? Hangt er bij het binnenkomen van een ziekenhuiskamer voor elke bezoeker een flacon gel? Handhygiëne is immers zeer belangrijk.

Nog essentiëler is het meten van het medische resultaat zelf. Zo kan bijvoorbeeld worden nagegaan hoeveel mensen er overlijden in verhouding tot de grootte van de instelling, het type ingreep, enz…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content