Net op het moment dat een grote supermarkt aankondigt dat hij chocopasta zonder palmolie in zijn gamma opneemt, concluderen Jo Leroy en zijn collega's van het departement diergeneeskunde van de Universiteit Antwerpen dat vetzuren in palmolie niet alleen de kans op problemen met hart en bloedvaten verhogen, maar ook een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid.

In onder meer het vakblad Reproduction, Fertility & Development tonen ze aan dat embryo's van koeien tot 60 procent meer vet bevatten als ze grote hoeveelheden palmolie hebben binnengekregen. Zulke embryo's hebben veel dode cellen en afwijkingen in onder meer hun energievoorziening. Zelfs eicellen kunnen al overdreven veel verzadigde vetzuren opnemen, waardoor ze trager gaan rijpen, wat de kans op een succesvolle bevruchting verkleint.

Vermijd palmolie

Leroy wijst erop dat het om ethische redenen onmogelijk is dit soort onderzoek op mensen uit te voeren. Maar er zijn geen argumenten om aan te nemen dat het voor mensenembryo's anders zou zijn. Vrouwen hoeden zich er dus beter voor om te veel producten met palmolie te gebruiken - palmolie zit veel in, bijvoorbeeld, pizza's en kant-en-klaargerechten. Een embryo heeft de neiging om als een opportunist alles uit de kast te halen, zodat het massaal vet zal opnemen als er vet ter beschikking is. Zelfs een embryo kan al zo sterk vervetten dat zijn overlevingskansen dalen.

Het onderzoek steunt de stelling dat moeders met stoornissen als obesitas en diabetes hun kinderen vanaf het prille begin met problemen kunnen opzadelen.

Net op het moment dat een grote supermarkt aankondigt dat hij chocopasta zonder palmolie in zijn gamma opneemt, concluderen Jo Leroy en zijn collega's van het departement diergeneeskunde van de Universiteit Antwerpen dat vetzuren in palmolie niet alleen de kans op problemen met hart en bloedvaten verhogen, maar ook een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. In onder meer het vakblad Reproduction, Fertility & Development tonen ze aan dat embryo's van koeien tot 60 procent meer vet bevatten als ze grote hoeveelheden palmolie hebben binnengekregen. Zulke embryo's hebben veel dode cellen en afwijkingen in onder meer hun energievoorziening. Zelfs eicellen kunnen al overdreven veel verzadigde vetzuren opnemen, waardoor ze trager gaan rijpen, wat de kans op een succesvolle bevruchting verkleint.Leroy wijst erop dat het om ethische redenen onmogelijk is dit soort onderzoek op mensen uit te voeren. Maar er zijn geen argumenten om aan te nemen dat het voor mensenembryo's anders zou zijn. Vrouwen hoeden zich er dus beter voor om te veel producten met palmolie te gebruiken - palmolie zit veel in, bijvoorbeeld, pizza's en kant-en-klaargerechten. Een embryo heeft de neiging om als een opportunist alles uit de kast te halen, zodat het massaal vet zal opnemen als er vet ter beschikking is. Zelfs een embryo kan al zo sterk vervetten dat zijn overlevingskansen dalen. Het onderzoek steunt de stelling dat moeders met stoornissen als obesitas en diabetes hun kinderen vanaf het prille begin met problemen kunnen opzadelen.