Zelfmoordmechanisme in cellen alternatief voor antibiotica?

Escherichia coli © Wikipedia

Leuvense onderzoekers willen een zelfmoordmechanisme in de E. colibacterie misbruiken en actief inzetten tegen de bacterie zelf.

Wetenschappers van de KU Leuven hebben in de bacterie Escherichia coli, verantwoordelijk voor maag-, darm- en blaasontstekingen en voedselvergiftigingen, een zelfmoordmechanisme ontdekt en onderzoeken om dit actief in te zetten tegen de bacterie zelf. Als dat lukt, biedt het wellicht een alternatief voor antibiotica om infecties te bestrijden.

Zelfmoordmechanismen van cellen zijn in mensen en dieren al langer gekend. Ze vernietigen zichzelf bijvoorbeeld om kankercellen te verwijderen of tijdens de embryonale ontwikkeling bepaalde organen en ook vingers en tenen hun vorm te geven. Wetenschappers van het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica van de KU Leuven onder leiding van professor Jan Michiels identificeerden nu ook in de bacterie Escherichia coli een dergelijke “geprogrammeerde celdood”.

Resistentie tegen antibiotica

Dat mechanisme werkt in deze bacterie zeer snel en krachtig. De Leuvense onderzoekers gaan nu op zoek om dit zelfmoordmechanisme te misbruiken en actief in te zetten tegen de bacterie. Gehoopt wordt dat deze nieuwe, antibacteriële strategie een antwoord biedt op de toenemende resistentie van stammen van bacteriën tegen antibiotica en de behandeling op die manier overleven.

Antibiotica zijn essentieel in de bestrijding van bacteriële infecties en redden jaarlijks talloze mensenlevens, maar de bacteriën zijn helaas vindingrijk en passen zich aan. Bestaande antibiotica op hun beurt aanpassen, is slechts een tijdelijk hulpmiddel want ook de bacteriën zullen zich hierop immers weer aanpassen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content