Zelfde eiwit speelt grote rol bij ontwikkeling HIV en leukemie

© Thinkstock

Onderzoekers van de KULeuven hebben ontdekt dat een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de verspreiding van HIV, ook een invloed heeft op het ontstaan van leukemie. Die ontdekking opent deuren naar de bestrijding van beide ziektes.

Wetenschappers van het Laboratorium voor Moleculaire Virologie en Gentherapie aan de Leuvense universiteit ontdekten dat een bepaald eiwit dat een belangrijke functie uitoefent bij de verspreiding van HIV, diezelfde rol speelt bij het ontstaan van agressieve vormen van leukemie. De researchers hopen in de toekomst leukemie en HIV te kunnen inperken met gelijkaardige remmers.

De eiwitten in onze menselijke cellen vormen door hun onderlinge interacties een netwerk, dat instaat voor de ‘besturing’ van de cel. Virussen manipuleren deze eiwitten om het ‘bestuur’ van de cellen over te nemen. HIV manipuleert de knooppunten van de eiwitten. Bij kanker doet eenzelfde fenomeen zich voor. Mutaties zorgen voor veranderingen in de knooppunten van het eitwitnetwerk.

Nieuwe stap in ontwikkeling geneesmiddel leukemie

Nu blijkt dat sommige eiwitknooppunten een rol spelen bij zowel de verspreiding van HIV, als bij het ontstaan van kanker. Eerder werd al aangetoond dat het eiwit LEDGF/p75 een belangrijk knooppunt is voor de vermenigvuldiging van HIV. Het virus gebruikt dat eiwit om zich aan het DNA van de cel te verankeren. Datzelfde eiwit met de letternaam speelt een gelijkaardige rol bij het ontstaan van bepaalde vormen van leukemie. Het gaat dan onder meer om een erg agressieve vorm van die voorkomt bij kleine kinderen.

Intussen werden al krachtige remmers ontwikkeld die de interactie tussen HIV en dat eiwit blokkeren, waarmee dan ook de verankering van HIV aan het DNA wordt tegengegaan.

Volgens dr. Jan De Rijck van de KULeuven kunnen strategieën die eerder gebruikt werden om HIV af te remmen, ook de ontwikkeling van de agressieve kankercellen tegenhouden bij proefdieren. Hij hoopt zo dan ook een volgende stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen leukemie. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content