Vluchtleider en ex-kosmonaut Solovjov liet weten dat tijdens experimenten in 2013 sporen van zeeplankton werden gevonden aan de buitenzijde van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Vroeger was al gebleken dat sommige organismen buiten het station kunnen overleven, ondanks de gewichtloosheid, extreme temperaturen en felle kosmische straling.

Hoe het plankton aan de wand van het ISS is gekomen, kon de vluchtleider niet zeggen, maar dat gegeven wordt onderzocht. Zo is er bijvoorbeeld geen plankton aanwezig op de lanceerbasis Bajkonoer in de steppen van Kazachstan.

De twee Russische kosmonauten Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev hebben ondertussen een succesvolle ruimtewandeling gemaakt. Volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft het duo vijf uur en elf minuten in het absolute luchtledige gewerkt. Zij hebben daarbij 400 kilometer boven het aardoppervlak succesvol de 1,5 kilo Russisch-Peruaanse nanosatelliet NS-1 uitgezet, experimenten weggehaald en geplaatst, uitrusting geïnstalleerd en de buitenzijde van de spacemeccano geïnspecteerd. Het werk is voorspoedig verlopen. Aanvankelijk werd gedacht dat het uitje meer dan zes uur zou duren. (Belga/WB)

Vluchtleider en ex-kosmonaut Solovjov liet weten dat tijdens experimenten in 2013 sporen van zeeplankton werden gevonden aan de buitenzijde van het Internationaal Ruimtestation ISS.Vroeger was al gebleken dat sommige organismen buiten het station kunnen overleven, ondanks de gewichtloosheid, extreme temperaturen en felle kosmische straling.Hoe het plankton aan de wand van het ISS is gekomen, kon de vluchtleider niet zeggen, maar dat gegeven wordt onderzocht. Zo is er bijvoorbeeld geen plankton aanwezig op de lanceerbasis Bajkonoer in de steppen van Kazachstan.De twee Russische kosmonauten Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev hebben ondertussen een succesvolle ruimtewandeling gemaakt. Volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft het duo vijf uur en elf minuten in het absolute luchtledige gewerkt. Zij hebben daarbij 400 kilometer boven het aardoppervlak succesvol de 1,5 kilo Russisch-Peruaanse nanosatelliet NS-1 uitgezet, experimenten weggehaald en geplaatst, uitrusting geïnstalleerd en de buitenzijde van de spacemeccano geïnspecteerd. Het werk is voorspoedig verlopen. Aanvankelijk werd gedacht dat het uitje meer dan zes uur zou duren. (Belga/WB)