Door het aanhoudende zachte weer in Europa, vooral in het noorden en oosten, was de afgelopen winter 3,4 graden Celsius warmer dan de gemiddelde winter in de periode 1981-2010. De temperatuur was bijna 1,4 graden hoger dan die van de vorige warmste winter, die van 2015/16. 'Europa kende zijn zachtste winter ooit. Hoewel dit op zich al een extreme gebeurtenis was, is het waarschijnlijk dat dit soort gebeurtenissen door de opwarming van de aarde nog extremer is geworden', zegt Carlo Buontempo, directeur van de Copernicus dienst voor klimaatverandering. 'Zo'n warme winter is verontrustend, maar is geen klimaattrend. Seizoenstemperaturen, vooral buiten de tropen, variëren aanzienlijk van jaar tot jaar.'

De Copernicus Climate Change Service (C3S) is namens de Europese Unie geïmplementeerd door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn. De dienst publiceert maandelijkse klimaatbulletins over de waargenomen veranderingen in de oppervlaktetemperatuur wereldwijd, de oppervlakte van zee-ijs en hydrologische variabelen.

Alle gerapporteerde conclusies zijn gebaseerd op computergegenereerde analyses met behulp van miljarden metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld.

Uit de gegevens van C3S blijkt verder dat de voorbije maand de tweede warmste februarimaand ooit was in Europa, amper 0,1 graad kouder dan het record van 2016. In Europa was de voorbije februari daarmee 3,9 graden warmer dan het gemiddelde tussen 1981 en 2010.

Door het aanhoudende zachte weer in Europa, vooral in het noorden en oosten, was de afgelopen winter 3,4 graden Celsius warmer dan de gemiddelde winter in de periode 1981-2010. De temperatuur was bijna 1,4 graden hoger dan die van de vorige warmste winter, die van 2015/16. 'Europa kende zijn zachtste winter ooit. Hoewel dit op zich al een extreme gebeurtenis was, is het waarschijnlijk dat dit soort gebeurtenissen door de opwarming van de aarde nog extremer is geworden', zegt Carlo Buontempo, directeur van de Copernicus dienst voor klimaatverandering. 'Zo'n warme winter is verontrustend, maar is geen klimaattrend. Seizoenstemperaturen, vooral buiten de tropen, variëren aanzienlijk van jaar tot jaar.' De Copernicus Climate Change Service (C3S) is namens de Europese Unie geïmplementeerd door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn. De dienst publiceert maandelijkse klimaatbulletins over de waargenomen veranderingen in de oppervlaktetemperatuur wereldwijd, de oppervlakte van zee-ijs en hydrologische variabelen. Alle gerapporteerde conclusies zijn gebaseerd op computergegenereerde analyses met behulp van miljarden metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld. Uit de gegevens van C3S blijkt verder dat de voorbije maand de tweede warmste februarimaand ooit was in Europa, amper 0,1 graad kouder dan het record van 2016. In Europa was de voorbije februari daarmee 3,9 graden warmer dan het gemiddelde tussen 1981 en 2010.