Z-Talk Goossens is dit weekend te bekijken op Kanaal Z of bekijk hier al de volledige aflevering.

"De medicatie die we nu hebben, grijpt in op het verlies van geheugen en het verstandelijk vermogen. Die medicatie werkt echter maar voor 1 op de 10 patiënten en bovendien werkt ze maar tijdelijk. Het feit dat ze nog massaal wordt toegediend, heeft te maken met het feit dat men niet weet voor wie ze werkzaam is en voor wie niet", zegt Christine Van Broeckhoven in Z-Talk Goossens.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg schreef hier twee jaar geleden nog een vernietigend rapport over, maar intussen is er nog niet veel veranderd in het voorschrijfgedrag, volgens Van Broeckhoven.

"De medicatie is ontwikkeld voor mensen die een milde vorm van dementie hebben. Maar men geeft ze pas aan patiënten die een diagnose van de ziekte dementie hebben gekregen. Eigenlijk is het al te laat voor deze mensen. Men zou dus vroeger moeten starten met die medicatie."

Volgens Van Broeckhoven kan bij diegenen die een milde vorm van dementie hebben, via een punctie van het hersenvocht, al heel vroeg nagegaan worden wie grote kans heeft om sneller dan gemiddeld dement te worden.

"Ziekteverzekering op kosten jagen"
"Als je die mensen zou kunnen behandelen zou de medicatie mogelijk bij 30 à 40 procent van de patiënten kunnen aanslaan. Volgens mij kiest men daar niet voor omdat dit de ziekteverzekering op kosten zou jagen. De groep dementerende patiënten is veel kleiner dan de groep met milde dementie. Met andere woorden, de kostprijs voor die medicatie zou wel eens kunnen vertienvoudigen."

Bekijk hier een fragment uit de uitzending. Verder klaagt Christine Van Broeckhoven aan dat er nog veel te weinig onderzoeksgelden gaan naar wetenschappelijk onderzoek over de Ziekte van Alzheimer. "Onderzoek naar Alzheimer is economisch te weinig rendabel."

We vragen in Z-Talk Goossens ook aan Christine Van Broeckhoven hoe ver het staat met de zoektocht naar een geneesmiddel tegen de Ziekte van Alzheimer. Naar welke gevolgen de ziekte zal hebben voor de maatschappij. Naar hoe ze het dementieplan van Vlaams minister Jo Vandeurzen evalueert en wat de Vlaamse en federale besparingswoede inzake wetenschappelijk onderzoek betekent voor haar onderzoek.

"De medicatie die we nu hebben, grijpt in op het verlies van geheugen en het verstandelijk vermogen. Die medicatie werkt echter maar voor 1 op de 10 patiënten en bovendien werkt ze maar tijdelijk. Het feit dat ze nog massaal wordt toegediend, heeft te maken met het feit dat men niet weet voor wie ze werkzaam is en voor wie niet", zegt Christine Van Broeckhoven in Z-Talk Goossens. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg schreef hier twee jaar geleden nog een vernietigend rapport over, maar intussen is er nog niet veel veranderd in het voorschrijfgedrag, volgens Van Broeckhoven. "De medicatie is ontwikkeld voor mensen die een milde vorm van dementie hebben. Maar men geeft ze pas aan patiënten die een diagnose van de ziekte dementie hebben gekregen. Eigenlijk is het al te laat voor deze mensen. Men zou dus vroeger moeten starten met die medicatie." Volgens Van Broeckhoven kan bij diegenen die een milde vorm van dementie hebben, via een punctie van het hersenvocht, al heel vroeg nagegaan worden wie grote kans heeft om sneller dan gemiddeld dement te worden. "Ziekteverzekering op kosten jagen" "Als je die mensen zou kunnen behandelen zou de medicatie mogelijk bij 30 à 40 procent van de patiënten kunnen aanslaan. Volgens mij kiest men daar niet voor omdat dit de ziekteverzekering op kosten zou jagen. De groep dementerende patiënten is veel kleiner dan de groep met milde dementie. Met andere woorden, de kostprijs voor die medicatie zou wel eens kunnen vertienvoudigen."Bekijk hier een fragment uit de uitzending. Verder klaagt Christine Van Broeckhoven aan dat er nog veel te weinig onderzoeksgelden gaan naar wetenschappelijk onderzoek over de Ziekte van Alzheimer. "Onderzoek naar Alzheimer is economisch te weinig rendabel." We vragen in Z-Talk Goossens ook aan Christine Van Broeckhoven hoe ver het staat met de zoektocht naar een geneesmiddel tegen de Ziekte van Alzheimer. Naar welke gevolgen de ziekte zal hebben voor de maatschappij. Naar hoe ze het dementieplan van Vlaams minister Jo Vandeurzen evalueert en wat de Vlaamse en federale besparingswoede inzake wetenschappelijk onderzoek betekent voor haar onderzoek.