Depressieve mensen checken hun e-mail compulsief. Ze schakelen nerveus over van het ene programma naar het andere. Ze kijken uren computervideo's, hangen eindeloos rond in chatrooms en spelen meer games.

Dat blijkt uit een studie van de Missouri University of Science and Technology die eerstdaags verschijnt in het wetenschappelijke vakblad IEEE Technology and Society Magazine.

Dwangmatig mailen

Co-auteurs Sriram Chellappan en Raghavendra Kotikalapudi schrijven in de Amerikaanse krant The New York Times dat ze een groep van 216 studenten eerst een vragenlijst voorlegden die naar depressieve symptomen peilt.

Vervolgens vergeleken ze de resultaten met het computergebruik van de studenten. Zo werd duidelijk dat er internetgebruikspatronen bestaan die op depressie wijzen.

Hoger e-mailverkeer en het dwangmatig checken van je inbox zijn in lijn met de psychologische vakliteratuur over depressie, schrijven Chellappan en Kotikalapudi: ze wijzen op angstgevoelens, wat dan weer op depressie wijst.

Het zelfde met constant overschakelen van de ene computerapplicatie naar de andere. Dat zou aangeven dat de gebruiker zich moeilijk kan concentreren - ook weer een symptoom van depressie.

Goedkope waarschuwing

Een en ander kan van pas komen in de preventie van depressie, schrijven de onderzoekers in de New York Times:

"Wij hopen onze bevindingen te gebruiken om een applicatie te ontwikkelen die geïnstalleerd kan worden op computers en mobiele apparaten. Die zou je internetgebruik in de gaten houden en je waarschuwen wanneer je gebruikspatronen symptomen van depressie aantonen. Daarmee zouden we de functie van psychologen niet vervangen, maar het zou wel een kosteffectieve manier zijn om mensen ertoe aan te zetten om in een vroeg stadium medische hulp te zoeken." (TV)

Depressieve mensen checken hun e-mail compulsief. Ze schakelen nerveus over van het ene programma naar het andere. Ze kijken uren computervideo's, hangen eindeloos rond in chatrooms en spelen meer games. Dat blijkt uit een studie van de Missouri University of Science and Technology die eerstdaags verschijnt in het wetenschappelijke vakblad IEEE Technology and Society Magazine. Dwangmatig mailen Co-auteurs Sriram Chellappan en Raghavendra Kotikalapudi schrijven in de Amerikaanse krant The New York Times dat ze een groep van 216 studenten eerst een vragenlijst voorlegden die naar depressieve symptomen peilt. Vervolgens vergeleken ze de resultaten met het computergebruik van de studenten. Zo werd duidelijk dat er internetgebruikspatronen bestaan die op depressie wijzen. Hoger e-mailverkeer en het dwangmatig checken van je inbox zijn in lijn met de psychologische vakliteratuur over depressie, schrijven Chellappan en Kotikalapudi: ze wijzen op angstgevoelens, wat dan weer op depressie wijst. Het zelfde met constant overschakelen van de ene computerapplicatie naar de andere. Dat zou aangeven dat de gebruiker zich moeilijk kan concentreren - ook weer een symptoom van depressie. Goedkope waarschuwing Een en ander kan van pas komen in de preventie van depressie, schrijven de onderzoekers in de New York Times: "Wij hopen onze bevindingen te gebruiken om een applicatie te ontwikkelen die geïnstalleerd kan worden op computers en mobiele apparaten. Die zou je internetgebruik in de gaten houden en je waarschuwen wanneer je gebruikspatronen symptomen van depressie aantonen. Daarmee zouden we de functie van psychologen niet vervangen, maar het zou wel een kosteffectieve manier zijn om mensen ertoe aan te zetten om in een vroeg stadium medische hulp te zoeken." (TV)