Onderzoekers van de KU Leuven zullen de komende jaren 18.000 extracten van micro-organismen uit de diepzee analyseren in het kader van een Europees project dat de naam PharmaSea meekreeg.

Bedoeling is nieuwe moleculen te vinden die kunnen ingezet worden tegen epilepsie en andere aandoeningen van het centrale zenuwstelsel.

Uit modder- en sedimentstalen uit de oceaan die tot op negen kilometer diepte worden gewonnen, worden micro-organismen geïsoleerd, die duizenden kleine moleculen produceren waarin de onderzoekers geïnteresseerd zijn.

Vrij uniek

Het aanboren van de diepzee voor dit soort van wetenschappelijk onderzoek is naar verluidt "vrij uniek". Gelijkaardig onderzoek werd in het verleden al op beperkte schaal gedaan, maar nooit zo uitgebreid.

Een van de aandoeningen waar de onderzoekers een nieuw medicijn voor hopen te ontwikkelen, is epilepsie. Meer dan 30 procent van de patiënten reageert immers niet op de beschikbare medicatie. In België lijden ongeveer 70.000 mensen aan epilepsie. (Belga/TE)

Onderzoekers van de KU Leuven zullen de komende jaren 18.000 extracten van micro-organismen uit de diepzee analyseren in het kader van een Europees project dat de naam PharmaSea meekreeg. Bedoeling is nieuwe moleculen te vinden die kunnen ingezet worden tegen epilepsie en andere aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Uit modder- en sedimentstalen uit de oceaan die tot op negen kilometer diepte worden gewonnen, worden micro-organismen geïsoleerd, die duizenden kleine moleculen produceren waarin de onderzoekers geïnteresseerd zijn. Vrij uniek Het aanboren van de diepzee voor dit soort van wetenschappelijk onderzoek is naar verluidt "vrij uniek". Gelijkaardig onderzoek werd in het verleden al op beperkte schaal gedaan, maar nooit zo uitgebreid. Een van de aandoeningen waar de onderzoekers een nieuw medicijn voor hopen te ontwikkelen, is epilepsie. Meer dan 30 procent van de patiënten reageert immers niet op de beschikbare medicatie. In België lijden ongeveer 70.000 mensen aan epilepsie. (Belga/TE)