Wetenschappers ontdekten tijdens hun zoektocht naar een behandeling voor de huidaandoening vitiligo bij toeval waarom we grijs haar krijgen als we ouder worden.

Het proces zou te wijten zijn aan 'oxidatieve stress' door de opstapeling van waterstofperoxide in de haarfolikel, wat ervoor zorgt dat het haar bleker (grijs) wordt indien de waterstofperoxide niet wordt afgebroken door het enzym katalase.

Dat proces kan volgens de onderzoekers omgedraaid worden door een pseudo-katalase die een repigmentatie van het haar kan genereren, zo meldt het magazine van de Federation of American Societies for Experimental Biology.

Hoewel alle mannen en vrouwen met grijs haar nu wellicht een vreugdedansje maken, zijn de onderzoekers vooral verheugd dat hun onderzoek ook tot een behandeling van vitiligo kan leiden. Deze huidaandoening veroorzaakt een verlies van pigmentatie op bepaalde plaatsen op de huid en zorgt voor heel wat onzekerheid bij de patiënten. Een van de bekendste vitiligopatiënten was Michael Jackson. (TE)

Wetenschappers ontdekten tijdens hun zoektocht naar een behandeling voor de huidaandoening vitiligo bij toeval waarom we grijs haar krijgen als we ouder worden. Het proces zou te wijten zijn aan 'oxidatieve stress' door de opstapeling van waterstofperoxide in de haarfolikel, wat ervoor zorgt dat het haar bleker (grijs) wordt indien de waterstofperoxide niet wordt afgebroken door het enzym katalase. Dat proces kan volgens de onderzoekers omgedraaid worden door een pseudo-katalase die een repigmentatie van het haar kan genereren, zo meldt het magazine van de Federation of American Societies for Experimental Biology. Hoewel alle mannen en vrouwen met grijs haar nu wellicht een vreugdedansje maken, zijn de onderzoekers vooral verheugd dat hun onderzoek ook tot een behandeling van vitiligo kan leiden. Deze huidaandoening veroorzaakt een verlies van pigmentatie op bepaalde plaatsen op de huid en zorgt voor heel wat onzekerheid bij de patiënten. Een van de bekendste vitiligopatiënten was Michael Jackson. (TE)