Wij leven in een maatschappij die geen risico's meer kan aanvaarden. Mensen willen absolute zekerheden, zelfs over elementen van hun leven waarover geen absolute zekerheden te geven zijn, zoals totale veiligheid van ons voedsel.

Veel mensen zijn ook geneigd te denken dat wetenschappers alles in de hand hebben. Dat het, bijvoorbeeld, perfect mogelijk is een aardbeving te voorspellen. Terwijl duidelijk is dat zoiets een utopie is, want er zijn te veel factoren die spelen, en er is te weinig inzicht in de manier waarop aardplaten bewegen. In Japan woedt momenteel een hevig debat over de vraag waarom niemand de recentste aardbeving, die het noordoosten van het land deels verwoestte, zag aankomen.

In Italië, waar ze niet te beroerd zijn voor een drama meer of minder, worden zeven wetenschappers voor de rechter gedaagd omdat ze in 2009 een zware aardbeving die het historische stadje L'Aquila verwoestte, niet voorspelden. De beving kostte 308 mensen het leven. Het onderzoek wees uit dat er maanden voor de beving al regelmatig kleinere seismologische trillingen geregistreerd werden, maar de experts vonden die niet belangrijk genoeg om een waarschuwing te lanceren. Hen wordt nu vooral aangewreven dat ze tot vlak voor de beving de bevolking susten met boodschappen dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen. Tot de beving op 6 april in alle hevigheid toesloeg, met een magnitude van 6,3 - dat is niet zo geweldig hoog, maar wel genoeg om het stadje tot puin te herleiden.

De verdediging baseert haar argumenten op het uitgangspunt dat het onmogelijk is aardbevingen feilloos te voorspellen. Waarop de openbare aanklager zich liet ontvallen wat dan de zin is van seismologische evaluaties, als er toch niets sluitends uit af te leiden valt.

Dat het nooit goed is, bewees het wedervaren van een panel van experts dat ervoor had gewaarschuwd dat er een groot risico was dat Rome op 11 mei jongstleden door een zware beving getroffen zou worden. Er gebeurde niks, en het enige wat de experts te horen kregen was hoongelach. Aardbevingvoorspeller lijkt geen leuk beroep. (DD)

Wij leven in een maatschappij die geen risico's meer kan aanvaarden. Mensen willen absolute zekerheden, zelfs over elementen van hun leven waarover geen absolute zekerheden te geven zijn, zoals totale veiligheid van ons voedsel. Veel mensen zijn ook geneigd te denken dat wetenschappers alles in de hand hebben. Dat het, bijvoorbeeld, perfect mogelijk is een aardbeving te voorspellen. Terwijl duidelijk is dat zoiets een utopie is, want er zijn te veel factoren die spelen, en er is te weinig inzicht in de manier waarop aardplaten bewegen. In Japan woedt momenteel een hevig debat over de vraag waarom niemand de recentste aardbeving, die het noordoosten van het land deels verwoestte, zag aankomen. In Italië, waar ze niet te beroerd zijn voor een drama meer of minder, worden zeven wetenschappers voor de rechter gedaagd omdat ze in 2009 een zware aardbeving die het historische stadje L'Aquila verwoestte, niet voorspelden. De beving kostte 308 mensen het leven. Het onderzoek wees uit dat er maanden voor de beving al regelmatig kleinere seismologische trillingen geregistreerd werden, maar de experts vonden die niet belangrijk genoeg om een waarschuwing te lanceren. Hen wordt nu vooral aangewreven dat ze tot vlak voor de beving de bevolking susten met boodschappen dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen. Tot de beving op 6 april in alle hevigheid toesloeg, met een magnitude van 6,3 - dat is niet zo geweldig hoog, maar wel genoeg om het stadje tot puin te herleiden. De verdediging baseert haar argumenten op het uitgangspunt dat het onmogelijk is aardbevingen feilloos te voorspellen. Waarop de openbare aanklager zich liet ontvallen wat dan de zin is van seismologische evaluaties, als er toch niets sluitends uit af te leiden valt. Dat het nooit goed is, bewees het wedervaren van een panel van experts dat ervoor had gewaarschuwd dat er een groot risico was dat Rome op 11 mei jongstleden door een zware beving getroffen zou worden. Er gebeurde niks, en het enige wat de experts te horen kregen was hoongelach. Aardbevingvoorspeller lijkt geen leuk beroep. (DD)