Wetenschappers stellen bestaande Titanic-theorie in vraag

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Britse wetenschappers betwisten de populaire theorie dat er in het jaar waarin de Titanic zonk uitzonderlijk veel ijsbergen in de Noord-Atlantische Oceaan aanwezig waren.

Al jaren lang proberen wetenschappers te verklaren hoe een gigantisch schip als de RMS Titanic zo tragisch aan zijn einde kon komen. In 2012 beweerden onderzoekers van de Texas State University nog dat de dichtste stand in 1.400 jaar van de maan tot de aarde in januari 1912 een abnormaal hoge waterbeweging had veroorzaakt die ervoor zou hebben gezorgd dat ijsbergen afbraken en scheepsroutes met uitzonderlijk veel ijsbergen werden gevuld.

Een team van de universiteit van Sheffield betwist dat nu en omschrijft het idee als een mythe. Ze beweren bovendien dat het risico op ijsbergongelukken vandaag veel groter is.

Uit een analyse van gegevens van de Amerikaanse kustwacht die teruggaan tot 1900 blijkt dat het ijsbergrisico in 1912 hoog was, maar niet extreem hoog. ‘In 1909 was er een licht verhoogd aantal ijsbergen, maar meer recent is het risico zelfs veel groter’, zegt professor Grant Bigg die het onderzoek leidde. ‘Tussen 1991 en 2000 waren er in acht op de tien jaren meer dan 700 ijsbergen. In vijf op de tien jaren werd het totaal van 1912 overschreden.’

Risico zal toenemen

‘Naarmate bovendien de Noordpoolijskappen steeds meer massa verliezen, zal het risico op ijsbergen in de toekomst nog eerder toenemen dat afnemen’, aldus Bigg. Volgens de onderzoekers is de kans om op een ijsberg te botsen vandaag veel groter ondanks de opkomst van technologieën die kapiteins bijstaan in het voorkomen van een aanvaring.

De studie verscheen in het vakblad ‘Weather’.

De Titanic zonk 102 jaar geleden in de Noord-Atlantische Oceaan na een reis van amper vijf dagen. De ijsberg die de Titanic deed zinken werd juist voor middernacht op 14 april 1912 opgemerkt op een afstand van 500 meter.

Het schip, dat als onzinkbaar werd aanzien, ging in tweeënhalf uur onder. Bij de tragedie kwamen meer dan 1.500 mensen om het leven. 700 passagiers overleefden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content