De wetenschappers zouden het risico op de aardbeving van 2009 in L'Aquila hebben onderschat.

Het betrof een technische zitting omtrent de getuigen en de burgerlijke partijstelling waaronder het gemeentebestuur van L'Aquila.

Schadevergoeding
De families van de slachtoffers en van de andere burgerlijke partijen eisen 50 miljoen schadevergoedingen. Zij viseren de commissie "Grote Risico's" die op 31 maart 2009 was bijeengekomen, zes dagen voor de aardbeving.

De justitie verwijt de aangeklaagden te weinig geruststellende informatie te hebben gegeven aan de bevolking, die zich beter had kunnen voorbereiden bij correcte informatie.

De verdediging argumenteert dat grote aardbevingen onmogelijk te voorspellen zijn, zelfs in actieve aardbevingsgebieden.

De aardbeving in de hoofdstad van de Abruzzen maakte meer dan 300 doden.

Steun

Het proces heeft alvast de aandacht getrokken van de wetenschappers over de hele wereld. Vorig jaar ondertekenden meer dan 5.000 wetenschappers een open brief aan de Italiaanse president Giorgio Napolitano als steun voor de beklaagden. (Belga/TE)

De wetenschappers zouden het risico op de aardbeving van 2009 in L'Aquila hebben onderschat. Het betrof een technische zitting omtrent de getuigen en de burgerlijke partijstelling waaronder het gemeentebestuur van L'Aquila. Schadevergoeding De families van de slachtoffers en van de andere burgerlijke partijen eisen 50 miljoen schadevergoedingen. Zij viseren de commissie "Grote Risico's" die op 31 maart 2009 was bijeengekomen, zes dagen voor de aardbeving. De justitie verwijt de aangeklaagden te weinig geruststellende informatie te hebben gegeven aan de bevolking, die zich beter had kunnen voorbereiden bij correcte informatie. De verdediging argumenteert dat grote aardbevingen onmogelijk te voorspellen zijn, zelfs in actieve aardbevingsgebieden. De aardbeving in de hoofdstad van de Abruzzen maakte meer dan 300 doden.SteunHet proces heeft alvast de aandacht getrokken van de wetenschappers over de hele wereld. Vorig jaar ondertekenden meer dan 5.000 wetenschappers een open brief aan de Italiaanse president Giorgio Napolitano als steun voor de beklaagden. (Belga/TE)