Het is in deze tijd van eindejaars- en andere feesten nuttig te wijzen op het feit dat champagne niet alleen een ontspannend effect op mensen heeft, maar ook de wetenschap nuttige diensten kan bewijzen. Zo veel nuttige diensten dat er zelfs een vakblad is opgericht waarin resultaten over onderzoek naar champagne gerapporteerd kunnen worden: Bubble Science, Engineering & Technology.

De bubbels van champagne zijn het resultaat van een interactie tussen in de drank opgeloste koolstofdioxidemoleculen, kleine luchtbelletjes die tijdens het uitgieten in de vloeistof gevangen raken en de eigenschappen van het glas. Een fles champagne zou in staat zijn niet minder dan 100 miljoen bubbeltjes met een diameter van een halve millimeter te produceren.

Omdat bubbels een grote rol spelen in tal van natuurlijke en industriële processen, inbegrepen het fabriceren van kosmetica en geneesmiddelen, worden ze uitgebreid bestudeerd. Voor de champagne zelf zijn ze instrumenteel in het in beweging houden van de diverse aroma's in een glas, maar ook in het stimuleren van de verbruiker die, meestal zonder dat hij het merkt, bij het drinken ook minidruppeltjes van aan het oppervlak uit elkaar spattende bubbels in zijn neus krijgt. (DD)

Het is in deze tijd van eindejaars- en andere feesten nuttig te wijzen op het feit dat champagne niet alleen een ontspannend effect op mensen heeft, maar ook de wetenschap nuttige diensten kan bewijzen. Zo veel nuttige diensten dat er zelfs een vakblad is opgericht waarin resultaten over onderzoek naar champagne gerapporteerd kunnen worden: Bubble Science, Engineering & Technology. De bubbels van champagne zijn het resultaat van een interactie tussen in de drank opgeloste koolstofdioxidemoleculen, kleine luchtbelletjes die tijdens het uitgieten in de vloeistof gevangen raken en de eigenschappen van het glas. Een fles champagne zou in staat zijn niet minder dan 100 miljoen bubbeltjes met een diameter van een halve millimeter te produceren. Omdat bubbels een grote rol spelen in tal van natuurlijke en industriële processen, inbegrepen het fabriceren van kosmetica en geneesmiddelen, worden ze uitgebreid bestudeerd. Voor de champagne zelf zijn ze instrumenteel in het in beweging houden van de diverse aroma's in een glas, maar ook in het stimuleren van de verbruiker die, meestal zonder dat hij het merkt, bij het drinken ook minidruppeltjes van aan het oppervlak uit elkaar spattende bubbels in zijn neus krijgt. (DD)