Wetenschappers ontdekken ’tweelingbroer’ van de Aarde

Een illustratie van KOI-314c © C. Pulliam & D. Aguilar (CfA)

Wetenschappers zijn op zowat 200 lichtjaar van ons op een planeet gestoten die als een ’tweelingbroer’ van de Aarde kan gelden.

Dat is bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Sterrenkundige Vereniging in Washington.

Het gaat om planeet KOI-314c, die zowat dezelfde massa als onze Aarde heeft. Maar de diameter is ongeveer zestig procent groter. De dichtheid is slechts dertig procent groter dan de dichtheid van water, wat suggereert dat een honderden kilometers dikke atmosfeer, bestaande uit waterstof en helium, het hemelllichaam omringt.

Wellicht begon de planeet haar leven als een mini-Neptunus en verloor ze doorheen de tijd door verdamping een groot deel van de gassen in haar atmosfeer.

Te heet

Met oppervlaktetemperaturen rond 104 graden is het er ook veel heter dan bij ons en kunnen de meeste levensvormen zoals wij die kennen er niet gedijen.

“Deze planeet mag dan wel dezelfde massa hebben als de Aarde, de planeet is zeker niet aardachtig”, aldus David Kipping van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica. “Het bewijst dat er geen duidelijke scheidslijn is tussen rotsachtige werelden zoals de Aarde en waterwerelden of gasgiganten”.

KOI-314c cirkelt in 23 dagen rond een rode dwerg waarrond nog een planeet draait. Die is ongeveer net zo groot als KOI-314c, maar heeft een veel grotere dichtheid en weegt vier keer meer dan onze aarde. Deze planeet heeft dertien dagen nodig voor een omloop. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content