De 8,2 miljard jaar oude ster heeft de naam HIP 102152 gekregen en ligt op ongeveer 250 lichtjaren van de Aarde, in het sterrenbeeld steenbok, schrijft de Hufftington Post. Ze werd ontdekt met de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Organisatie voor Astronomisch Onderzoek in het Zuidelijk Halfrond (ESO) in Chili.

"Al decennia zoeken astronomen naar solaire tweelingen om onze eigen zon beter te begrijpen", zegt onderzoeksleider Jorge Melendez van de Universidade de São Paulo in Brazilië. "Sinds de ontdekking van de eerste solaire tweeling in 1997 hebben we er echter maar weinig nieuwe gevonden. Met de nieuwe hoge-kwaliteitsbeelden van de VLT hopen we te weten te komen of de zon speciaal is."

Nieuwe ontdekking lost mysterie op

De nieuwe ontdekking heeft alvast geholpen bij het oplossen van één mysterie: waarom heeft de zon zo weinig lithium? Lithium is een basiselement in de tabel van Mendeljev en is ontstaan bij de oerknal, samen met waterstof en helium. Meestal reflecteert de samenstelling van een ster welke elementen er aanwezig waren in het materiaal waaruit de ster gevormd is. Onze zon heeft echter maar 1 procent van de hoeveelheid lithium die aanwezig was in de gaswolk waaruit ze ontstaan is.

Nu blijkt dat HIP 102152 nog minder lithium heeft dan de zon. Eerder onderzoek had ook al aangewezen dat jongere sterren meer lithium hebben dan oudere. Nu is duidelijk dat dit ook opgaat voor zonachtige sterren. "Nu kunnen we zeker zijn dat sterren op de een of andere manier hun lithium vernietigen naarmate ze ouder worden en dat de hoeveelheid lithium van de zon normaal is voor haar leeftijd", zegt Tala Wanda Monroe, eerste auteur van de paper over de ontdekking.

Aarde-achtige planeten rond HIP 102152

Er is nog een punt waarop de zon en HIP 102152 heel erg op elkaar lijken. Beide hebben een tekort aan bepaalde elementen die veel voorkomen op Aarde en in meteorieten. Volgens onderzoekers kan dit een aanwijzing zijn dat er aarde-achtige planeten rond HIP 102152 draaien. En heel misschien is er dan leven op die planeten. (KJ)

De 8,2 miljard jaar oude ster heeft de naam HIP 102152 gekregen en ligt op ongeveer 250 lichtjaren van de Aarde, in het sterrenbeeld steenbok, schrijft de Hufftington Post. Ze werd ontdekt met de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Organisatie voor Astronomisch Onderzoek in het Zuidelijk Halfrond (ESO) in Chili."Al decennia zoeken astronomen naar solaire tweelingen om onze eigen zon beter te begrijpen", zegt onderzoeksleider Jorge Melendez van de Universidade de São Paulo in Brazilië. "Sinds de ontdekking van de eerste solaire tweeling in 1997 hebben we er echter maar weinig nieuwe gevonden. Met de nieuwe hoge-kwaliteitsbeelden van de VLT hopen we te weten te komen of de zon speciaal is."De nieuwe ontdekking heeft alvast geholpen bij het oplossen van één mysterie: waarom heeft de zon zo weinig lithium? Lithium is een basiselement in de tabel van Mendeljev en is ontstaan bij de oerknal, samen met waterstof en helium. Meestal reflecteert de samenstelling van een ster welke elementen er aanwezig waren in het materiaal waaruit de ster gevormd is. Onze zon heeft echter maar 1 procent van de hoeveelheid lithium die aanwezig was in de gaswolk waaruit ze ontstaan is. Nu blijkt dat HIP 102152 nog minder lithium heeft dan de zon. Eerder onderzoek had ook al aangewezen dat jongere sterren meer lithium hebben dan oudere. Nu is duidelijk dat dit ook opgaat voor zonachtige sterren. "Nu kunnen we zeker zijn dat sterren op de een of andere manier hun lithium vernietigen naarmate ze ouder worden en dat de hoeveelheid lithium van de zon normaal is voor haar leeftijd", zegt Tala Wanda Monroe, eerste auteur van de paper over de ontdekking. Er is nog een punt waarop de zon en HIP 102152 heel erg op elkaar lijken. Beide hebben een tekort aan bepaalde elementen die veel voorkomen op Aarde en in meteorieten. Volgens onderzoekers kan dit een aanwijzing zijn dat er aarde-achtige planeten rond HIP 102152 draaien. En heel misschien is er dan leven op die planeten. (KJ)