Wetenschappers ontdekken levensvatbare Super-Aarde in het heelal

Wetenschappers hebben een levensvatbare planeet ontdekt. De Super-Aarde is al de vierde planeet buiten onze aarde die potentieel levensvatbaar is.

Een internationaal onderzoeksteam heeft met een telescoop van de Europese ESO in Chili en de Keck-telescoop op Hawaii op ongeveer 22 lichtjaar van ons een potentieel bewoonbare

“Super-Aarde” gevonden, zo bericht Guillem Anglada-Escudé van het Carnegie Instituut in Washington, nu werkzaam aan de Universiteit van Göttingen, in het vakblad Astrophysical Journal Letters. Het gaat om de vierde ontdekte potentieel levensvatbare exoplaneet.

Exoplaneet GJ 667Cc

Exoplaneet GJ 667Cc draait in 28 dagen rond dwergster GJ 667 van de M-klasse die wezenlijk kleiner is dan onze Zon. Het hemellichaam bevindt zich op de juiste afstand voor temperaturen om vloeibaar water mogelijk te maken: niet te heet, niet te koud.

“Deze planeet is de nieuwe beste kandidaat voor omstandigheden die vloeibaar water en wellicht leven mogelijk maken en zoals wij dat kennen”, schreef Anglada-Escudé. Vloeibaar water geldt als basisvereiste voor het door ons gekende leven.

Water

Of er wel degelijk water dan wel leven is, is helemaal onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat er rond GJ 667 nog tot drie andere planeten wentelen, waaronder nog een “Super-Aarde”. De ster maakt deel uit van een systeem met drie sterren. Potentieel levensvatbare planeten kunnen zich dus in een groter variëteit van omgevingen voordoen dan gedacht, stellen de ontdekkers.

Gesteente

Astronomen hebben het over Super-Aardes als exoplaneten die niet veel groter zijn dan de onze en waarschijnlijk uit gesteente bestaan.

De nieuw ontdekte planeet heeft 4,5 keer de massa van onze Aarde en is aldus ongeveer de helft groter dan de onze. (DPA/AFP/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content