Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben verlamde honden opnieuw laten lopen met behulp van een neusceltransplantatie, zo meldt de BBC.

Het was de eerste keer dat er op dieren met echte letsels werd getest in plaats van op proefdieren. De honden hadden namelijk allemaal een kwetsuur aan de ruggengraat waardoor ze hun achterste poten niet meer konden gebruiken.

De honden kregen olfactorische cellen uit het achterste van hun neusholte geïnjecteerd. Dat zijn cellen die ervoor zorgen dat wij kunnen ruiken en die signalen doorsturen naar de hersenen. Al decennia lang geloven immers wetenschappers dat dergelijke cellen nuttig kunnen zijn in het herstel van het ruggenmerg omdat ze zenuwvezels regenereren in de beschadigde zone van het ruggenmerg.

Met harnas
De honden die een transplantatie kregen, vertoonden een aanzienlijke verbetering en konden opnieuw lopen op een loopband met behulp van een harnas.

'Voor het eerst werd aangetoond dat het transplanteren van deze celtypes in een erg beschadigd ruggenmerg tot een duidelijke verbetering leidt', zegt professor Robin Franklin, co-auteur van de studie. 'We zijn ervan overtuigd dat de techniek mogelijk een kleine vorm van beweging in menselijke patiënten met ruggenmergletsels zal kunnen herstellen, maar dat is nog niet hetzelfde als zeggen dat ze opnieuw volledig zullen kunnen lopen.'

Volgens de onderzoekers zou de techniek, die in het blad 'Brain' werd beschreven, mogelijk ook een rol kunnen spelen in de behandeling van menselijke patiënten. De behandeling heeft echter geen effect op andere beschadigde functies met betrekking tot ruggenmergletsels, zoals de blaas- en darmfunctie, temperatuurregeling, seksuele functies. (TE) Jasper, een 10 jaar oude tekkel, kon na de behandeling opnieuw lopen.

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben verlamde honden opnieuw laten lopen met behulp van een neusceltransplantatie, zo meldt de BBC. Het was de eerste keer dat er op dieren met echte letsels werd getest in plaats van op proefdieren. De honden hadden namelijk allemaal een kwetsuur aan de ruggengraat waardoor ze hun achterste poten niet meer konden gebruiken. De honden kregen olfactorische cellen uit het achterste van hun neusholte geïnjecteerd. Dat zijn cellen die ervoor zorgen dat wij kunnen ruiken en die signalen doorsturen naar de hersenen. Al decennia lang geloven immers wetenschappers dat dergelijke cellen nuttig kunnen zijn in het herstel van het ruggenmerg omdat ze zenuwvezels regenereren in de beschadigde zone van het ruggenmerg. Met harnas De honden die een transplantatie kregen, vertoonden een aanzienlijke verbetering en konden opnieuw lopen op een loopband met behulp van een harnas. 'Voor het eerst werd aangetoond dat het transplanteren van deze celtypes in een erg beschadigd ruggenmerg tot een duidelijke verbetering leidt', zegt professor Robin Franklin, co-auteur van de studie. 'We zijn ervan overtuigd dat de techniek mogelijk een kleine vorm van beweging in menselijke patiënten met ruggenmergletsels zal kunnen herstellen, maar dat is nog niet hetzelfde als zeggen dat ze opnieuw volledig zullen kunnen lopen.' Volgens de onderzoekers zou de techniek, die in het blad 'Brain' werd beschreven, mogelijk ook een rol kunnen spelen in de behandeling van menselijke patiënten. De behandeling heeft echter geen effect op andere beschadigde functies met betrekking tot ruggenmergletsels, zoals de blaas- en darmfunctie, temperatuurregeling, seksuele functies. (TE) Jasper, een 10 jaar oude tekkel, kon na de behandeling opnieuw lopen.