Wetenschappers geven Anna Boleyn haar hoofd terug

Anna Boleyn © Wikimedia
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

De Engelse koningin Anna Boleybn is een van de meest enigmatische vrouwen in de Britse geschiedenis, maar toch moest haar beeltenis uit de geschiedschrijving verdwijnen. Wetenschappers hebben daar nu verandering in gebracht.

Na haar onthoofding aan de Tower of London in 1536 werden alle portretten van Anna Boleyn, de tweede echtgenote van de Engelse koning Henry VIII, vernietigd in een poging om haar uit de geschiedenis te wissen. Slechts één bevestigd portret van de ‘gevaarlijke schoonheid’ die verantwoordelijk is voor de splitsing van de Kerk bleef bewaard in het British Museum in de vorm van een 4 cm grote medaille uit 1534 naar aanleiding van de verwachte geboorte van haar zoon.

Computerwetenschapper Amit Roy‑Chowdhury van de universiteit van Californië heeft nu met behulp van gezichtsherkenningssoftware ontdekt dat er mogelijk nog een ander portret van haar bestaat, een schilderij waarvan eerder gedacht werd dat het gaat om Jane Seymour, de derde van de zes echtgenotes van Henry VIII. Dat werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Californië.

De gezichtsherkenningssoftware vergeleek een reeks fysieke kenmerken zoals de breedte van de mond en de afstand tussen de ogen van verschillende portretten. Slechts één gaf een match: het Nidd Hall portret in het Bradford Art Galleries and Museums.Het portret van Anna dat in de National Portrait Gallery hangt, is dan weer mogelijk niet haar afbeelding.

Een gelijkaardige poging om de authenticiteit van portretten van de bard William Shakespeare te bevestigen, bleek minder succesvol. Het systeem ontdekte wel het mogelijk vroegste portret van de astronooom Galileo Galilei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content