Wetenschappers gaan wrak Titanic “virtueel bergen”

Voor het eerst wordt het volledige gebied waar het scheepswrak zich bevindt, in kaart gebracht.

Wetenschappers zullen via 3D-technieken het wrak van het in 1912 gezonken schip Titanic “virtueel bergen”.

Een team van experts van verschillende organisaties zal aan de hand van 3D-technieken een gedetailleerd beeld proberen te schetsen van de site op de bodem van de Atlantische Oceaan waar het wrak van de Titanic zijn laatste rustplaats vond. Bij het zinken van het schip zijn vermoedelijk heel wat voorwerpen in de nabije omgeving terecht gekomen, die nog nooit zijn gedocumenteerd.

CSI onderwater

“Zo’n 40 tot mogelijk 50 procent van de Titanic-site werd nog nooit onderzocht”, zegt een van de expeditieleiders, Dave Gallo. “We willen dit gebied verder uitkammern en begrijpen hoe alles daar terecht kwam. Het is een soort van CSI van de onderwaterwereld.”

De RMS Titanic was ’s werelds grootste passagiersschip toen het op 10 april 1912 voor haar eerste reis vanuit het Britse Southampton vertrok naar New York. Vier dagen later kwam het schip in aanvaring met een ijsberg en zonk. Meer dan 1.500 van de 2201 passagiers kwamen om het leven.

Het scheepswrak werd pas in 1985 ontdekt op zo’n 100 kilometer van de kust van Newfoundland.

Twee teams, elk bestaande uit 30 experts, zullen op de plek van het scheepswrak onderzoek verrichten. De resultaten van deze expedities zullen regelmatig verschijnen op de website www.expeditiontitanic.com, waar bezoekers een virtuele rondleiding krijgen van het wrak en de omgeving er rond.

Instorten

Hoewel het fysiek bergen van het schip vandaag technische doenbaar is, raden experts deze onderneming toch af omwille van de kwetsbaarheid van het schip en de buitensporige kosten ervan. Sommigen beschouwen de plek bovendien als een begraafplaats en willen niet dat die verstoord wordt.

“Heel snel vergaat het schip meer en meer”, zegt expeditieleider Paul-Henry Nargeolet, die de laatste vijf expedities naar het wrak leidde. Hij verwacht dat het grootste stuk van het dek binnen de 10 tot 15 jaar zal instorten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content