Wetenschappers gaan op kikkerjacht

De komende maanden gaan wetenschappers wereldwijd op zoek naar uitgestorven kikkers.

Wereldwijd maken wetenschappers zich op voor de grootste kikkerjacht ooit. De komende twee maanden gaan onderzoekers verspreid over veertien landen op zoek naar levende exemplaren van de gouden pad, de schijftongkikker en andere soorten die soms al decennia niet meer gezien zijn.

Geen enkel dier wordt meer bedreigd dan de amfibie. Een derde van de soorten zou met uitsterven bedreigd zijn. Dat heeft te maken met het verdwijnen van traditionele habitats van amfibieën, zoals bossen en moerasland.

Schimmels
De kikkers krijgen bovendien af te rekenen met schimmelziektes. Vooral chytridiomycosis houdt lelijk huis. De ziekte heeft bijvoorbeeld de in Costa Rica overvloedig aanwezige gouden pad in minder dan een jaar van de kaart geveegd. Een gouden pad ontdekken zou dan ook een ware bekroning voor de missie zijn.

Projectleider Robin Moore koestert in ieder geval de hoop een aantal kikkers terug te vinden, hoewel sommige soorten al decennialang niet meer gesignaleerd zijn. “Een aantal jaren geleden was ik in Equador op zoek naar een soort die al twaalf jaar niet meer gezien was. Ik was niet hoopvol, maar na een dag vonden we één van die kleine groene kikkers”, verklaart hij op de site van de Britse openbare omroep BBC.

De wetenschappers hopen hun missie af te ronden voor de aanvang van een VN-conferentie die in oktober plaatsvindt in Japan. Daar buigt de internationale gemeenschap zich opnieuw over maatregelen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content