In 1995 kwam Mico Hirschberg van de Eindhoven University of Technology op de proppen met de theorie dat trombones schokgolven kunnen teweegbrengen. Het zou niet gaan om grote schokgolven zoals vliegtuigen kunnen opwekken, maar wel om kleinere golven die kort de geluidsmuur kunnen doorbreken. Hirschberg werkte jaren samen met wetenschappers van de Tohoku University's Institute of Fluid Science om zijn theorie visueel te bewijzen.

Energie

Schokgolven kunnen ontstaan wanneer energie heel snel door een afgesloten tunnel gejaagd wordt. Zo bijvoorbeeld ontstaan ook zwakke schokgolven wanneer een trein door een tunnel spoort. Bij de trombone is dat niet anders. Het geluid dat door de trombone wordt uitgestoten, wordt door een smalle tunnel gejaagd. Dit brengt een verstoring van de lucht binnenin de trombone teweeg en een schokgolf ontstaat. De schokgolf bij de trombone ontstaat logischerwijze wanneer er hard op het instrument wordt geblazen. In muziektermen wanneer er "fortissimo" of "fortississimo" wordt gespeeld.

Schlierenfotografie

Op de Acoustical Society of American meeting toonde het team van wetenschappers rond professor Hirschberg voor het eerst hun video. Als muziek kozen de wetenschappers voor stukken van Mahler en Tchaikovsky. Drama ten top en ideaal voor het opwekken van schokgolven. De onderzoekers deden beroep op de schlierenfotografie om de schokgolven vast te leggen. Schlieren is een Duitse term en zijn voor het menselijk oog onzichtbare optische inhomogeniteiten. Het mooie aan schlieren is dat ze kunnen gefotografeerd worden en dat is wat hier is gebeurd. (INM)

Bekijk hier de video:

In 1995 kwam Mico Hirschberg van de Eindhoven University of Technology op de proppen met de theorie dat trombones schokgolven kunnen teweegbrengen. Het zou niet gaan om grote schokgolven zoals vliegtuigen kunnen opwekken, maar wel om kleinere golven die kort de geluidsmuur kunnen doorbreken. Hirschberg werkte jaren samen met wetenschappers van de Tohoku University's Institute of Fluid Science om zijn theorie visueel te bewijzen. Energie Schokgolven kunnen ontstaan wanneer energie heel snel door een afgesloten tunnel gejaagd wordt. Zo bijvoorbeeld ontstaan ook zwakke schokgolven wanneer een trein door een tunnel spoort. Bij de trombone is dat niet anders. Het geluid dat door de trombone wordt uitgestoten, wordt door een smalle tunnel gejaagd. Dit brengt een verstoring van de lucht binnenin de trombone teweeg en een schokgolf ontstaat. De schokgolf bij de trombone ontstaat logischerwijze wanneer er hard op het instrument wordt geblazen. In muziektermen wanneer er "fortissimo" of "fortississimo" wordt gespeeld. Schlierenfotografie Op de Acoustical Society of American meeting toonde het team van wetenschappers rond professor Hirschberg voor het eerst hun video. Als muziek kozen de wetenschappers voor stukken van Mahler en Tchaikovsky. Drama ten top en ideaal voor het opwekken van schokgolven. De onderzoekers deden beroep op de schlierenfotografie om de schokgolven vast te leggen. Schlieren is een Duitse term en zijn voor het menselijk oog onzichtbare optische inhomogeniteiten. Het mooie aan schlieren is dat ze kunnen gefotografeerd worden en dat is wat hier is gebeurd. (INM) Bekijk hier de video: