Lithiumwolken kunnen elkaar wegkaatsen als ze op elkaar botsen. De meeste wolken die wij kennen gaan in elkaar over als ze elkaar ontmoeten. Dat geldt voor regenwolken en rookpluimen. Maar volgens het vakblad Nature hebben wetenschappers wolken gemaakt die elkaar wegkaatsen als biljartballen als ze elkaar raken.

De truc bestond erin wolken te creëren die niet uit waterdruppels of stofdeeltjes bestaan, maar uit ultrakoude lithiumatomen, en meer specifiek een variant daarvan die als fermionen geklasseerd kunnen worden: deeltjes die in twee verschillende toestanden kunnen voorkomen (beschreven als 'spin-up' en 'spin-down'). Bij lage temperaturen stoten fermionen met een verschillende spin elkaar af.

De voornaamste experimentele uitdaging was de wolken zo te maken dat de deeltjes effectief met elkaar konden botsen. Want zo'n lithiumwolk is 100 miljoen keer dunner dan gewone lucht. Na verloop van tijd zijn de wolken ook zo veranderd dat ze toch in elkaar overgaan.

De ontdekkers van het principe hopen dat het hen zal toelaten verklaringen te vinden voor verschijnselen zo divers als enerzijds supergeleiding bij hoge temperaturen en anderzijds de werking van het plasma dat verantwoordelijk was voor de snelle expansie van het heel prille heelal. (DD)

Lithiumwolken kunnen elkaar wegkaatsen als ze op elkaar botsen. De meeste wolken die wij kennen gaan in elkaar over als ze elkaar ontmoeten. Dat geldt voor regenwolken en rookpluimen. Maar volgens het vakblad Nature hebben wetenschappers wolken gemaakt die elkaar wegkaatsen als biljartballen als ze elkaar raken. De truc bestond erin wolken te creëren die niet uit waterdruppels of stofdeeltjes bestaan, maar uit ultrakoude lithiumatomen, en meer specifiek een variant daarvan die als fermionen geklasseerd kunnen worden: deeltjes die in twee verschillende toestanden kunnen voorkomen (beschreven als 'spin-up' en 'spin-down'). Bij lage temperaturen stoten fermionen met een verschillende spin elkaar af. De voornaamste experimentele uitdaging was de wolken zo te maken dat de deeltjes effectief met elkaar konden botsen. Want zo'n lithiumwolk is 100 miljoen keer dunner dan gewone lucht. Na verloop van tijd zijn de wolken ook zo veranderd dat ze toch in elkaar overgaan. De ontdekkers van het principe hopen dat het hen zal toelaten verklaringen te vinden voor verschijnselen zo divers als enerzijds supergeleiding bij hoge temperaturen en anderzijds de werking van het plasma dat verantwoordelijk was voor de snelle expansie van het heel prille heelal. (DD)