Al jaren proberen wetenschappers en onderzoekers dinosaurussen terug tot leven te wekken. Tot nu toe zonder resultaat. Jack Hörner beweert nu de sleutel in handen te hebben om een levende dinosaurus te kweken.

Hörner is curator van het Museum of Rockies van de universiteit van Montana. Hij adviseerde de producers van de Jurassic Park-films waarin het personage Alan Grand op hem geïnspireerd is.

Staart
In plaats van te werken met eeuwenoude botten van echte dinosaurussen waar nog enkele flarden van het dinosaurusgen in zitten, wil Hörner nu werken met kippen.

Volgens hem bevatten die nog sporen van een dinosaurus. Dat zie je als je naar het embryo kijkt. "In het begin zie je daar nog duidelijk een staart, handen met vijf vingers en voeten afgetekend", verklaart Hörner in Der Spiegel. De universiteit van Montréal slaagde er overigens al in om kippen weer een staart te geven.

Ook het skelet van een kip heeft speciale eigenschappen. Zo zouden de vleugels op dezelfde manier in elkaar zitten als de armen van een dinosaurus.

Tanden
Volgens Hörner kun je kippenembryo's ook tanden laten ontwikkelen. Dat zou mogelijk zijn door genen van krokodillen toe te voegen.

Niet iedereen is opgezet met dit idee. "Een kip met een staart en tanden is nog altijd geen dinosaurus", zegt bioloog Matthew Haris van Harvard University. Hij twijfelt ook aan de slaagkansen van Hörner. "Kippen hebben al 70 miljoen jaar geen tanden meer, ik denk niet dat je dit zomaar kan aanwakkeren."

Ook ethisch vinden veel mensen dat Hörner te ver gaat. Hij zelf verklaart dat je alle mogelijkheden van de wetenschap moet benutten. (NC)

Al jaren proberen wetenschappers en onderzoekers dinosaurussen terug tot leven te wekken. Tot nu toe zonder resultaat. Jack Hörner beweert nu de sleutel in handen te hebben om een levende dinosaurus te kweken. Hörner is curator van het Museum of Rockies van de universiteit van Montana. Hij adviseerde de producers van de Jurassic Park-films waarin het personage Alan Grand op hem geïnspireerd is. Staart In plaats van te werken met eeuwenoude botten van echte dinosaurussen waar nog enkele flarden van het dinosaurusgen in zitten, wil Hörner nu werken met kippen. Volgens hem bevatten die nog sporen van een dinosaurus. Dat zie je als je naar het embryo kijkt. "In het begin zie je daar nog duidelijk een staart, handen met vijf vingers en voeten afgetekend", verklaart Hörner in Der Spiegel. De universiteit van Montréal slaagde er overigens al in om kippen weer een staart te geven. Ook het skelet van een kip heeft speciale eigenschappen. Zo zouden de vleugels op dezelfde manier in elkaar zitten als de armen van een dinosaurus. Tanden Volgens Hörner kun je kippenembryo's ook tanden laten ontwikkelen. Dat zou mogelijk zijn door genen van krokodillen toe te voegen. Niet iedereen is opgezet met dit idee. "Een kip met een staart en tanden is nog altijd geen dinosaurus", zegt bioloog Matthew Haris van Harvard University. Hij twijfelt ook aan de slaagkansen van Hörner. "Kippen hebben al 70 miljoen jaar geen tanden meer, ik denk niet dat je dit zomaar kan aanwakkeren." Ook ethisch vinden veel mensen dat Hörner te ver gaat. Hij zelf verklaart dat je alle mogelijkheden van de wetenschap moet benutten. (NC)