“Wereld zal in 2050 onherkenbaar zijn”

© Reuters

De mensheid zal in de volgende 40 jaar evenveel voedsel moeten produceren als in de laatste 8.000 jaar.

Tegen 2050 zou onze aarde maar liefst negen miljard inwoners kunnen tellen en dat zal de wereld onherkenbaar veranderen, zo was onlangs te horen op een Amerikaanse wetenschapsconferentie van de American Association for the Advancement of Science (AAAS).

De wereldbevolking zal in armere landen aanzienlijk toenemen waardoor de komende 40 jaar eenzelfde hoeveelheid voedsel zal moeten worden geproduceerd als in de laatste 8.000 jaar. Mensen zullen moeten vechten voor schaarser wordende voedselbronnen.

De bevolkingsgroei zal naar verwachting het hoogst zijn in Afrikaanse en Zuid-Aziatische landen, terwijl ook het inkomen in deze landen tot vier keer groter zal zijn. Dit zal een nog grotere druk op de voedselproductie leggen aangezien mensen met een hoger loon meer voedsel consumeren.

Familieplanning

“Meer mensen, meer geld, meer consumptie, maar dezelfde planeet”, zegt Jason Clay van het World Wildlife Fund. “Tegen 2050 zal de wereld onherkenbaar veranderd zijn.” Clay riep wetenschappers en beleidmakers op om de manier waarop voedsel nu wordt geproduceerd te herbekijken.

Maar niet alleen de manier waarop we ons voedsel produceren, ook de bevolkingsgroei moet opnieuw bekeken worden, vinden sommigen. Volgens John Bongaart, vicepresident van het Bevolkingsfonds van de VN, zou familieplanning een positieve impact kunnen hebben op het menselijk welzijn en de milieuproblemen. Bovendien zou familieplanning de wereldbevolking op 8 miljard kunnen houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content