Als het droge weer verder aanhoudt, dan krijgen we deze zomer minder muggen. "Er is momenteel veel minder stilstaand water dan andere jaren om eitjes af te zetten, wat essentieel is in de voortplantingscyclus van muggen", aldus professor Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

"Het is momenteel geen goed weer voor de voortplanting bij muggen, maar als het nu drie weken regent en de hoge temperaturen blijven aanhouden, dan krijgen we wel grote last", waarschuwt de vliegen- en muggenspecialist meteen.

Uitgedroogd Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes af te zetten. Die ontwikkelen zich in dat water tot larven en ontpoppen nadien tot een volwassen mug, vooraleer ze een bloedmaaltijd nuttigen bij hun gastheer.

"Aangezien dakgoten, plassen, regentonnen enzovoort uitgedroogd zijn, wordt het zeer moeilijk om eitjes af te zetten. Er zijn natuurlijk altijd muggen die ergens wel water vinden, maar als het warme droge weer nog een tijdje aanhoudt, dan zullen dat er veel minder zijn dan andere jaren."

Vlinders

Toch is het warme droge weer niet nadelig voor alle insecten. "Integendeel, er is bijvoorbeeld een activiteit van vlinders die ik in jaren niet meer zag. Het gaat wel om gewone soorten, bijvoorbeeld koolwitjes of oranjetipjes, die momenteel veelvuldig te zien zijn." (Belga/TE)

Als het droge weer verder aanhoudt, dan krijgen we deze zomer minder muggen. "Er is momenteel veel minder stilstaand water dan andere jaren om eitjes af te zetten, wat essentieel is in de voortplantingscyclus van muggen", aldus professor Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). "Het is momenteel geen goed weer voor de voortplanting bij muggen, maar als het nu drie weken regent en de hoge temperaturen blijven aanhouden, dan krijgen we wel grote last", waarschuwt de vliegen- en muggenspecialist meteen. Uitgedroogd Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes af te zetten. Die ontwikkelen zich in dat water tot larven en ontpoppen nadien tot een volwassen mug, vooraleer ze een bloedmaaltijd nuttigen bij hun gastheer. "Aangezien dakgoten, plassen, regentonnen enzovoort uitgedroogd zijn, wordt het zeer moeilijk om eitjes af te zetten. Er zijn natuurlijk altijd muggen die ergens wel water vinden, maar als het warme droge weer nog een tijdje aanhoudt, dan zullen dat er veel minder zijn dan andere jaren." Vlinders Toch is het warme droge weer niet nadelig voor alle insecten. "Integendeel, er is bijvoorbeeld een activiteit van vlinders die ik in jaren niet meer zag. Het gaat wel om gewone soorten, bijvoorbeeld koolwitjes of oranjetipjes, die momenteel veelvuldig te zien zijn." (Belga/TE)