We worden steeds dikker

Het aantal mensen met overgewicht is wereldwijd sinds 1980 bijna verdubbeld.

Uit een studie in het medische vakblad The Lancet blijkt dat meer dan een half miljard mensen in de wereld te dik is. Bewoners van de eilanden in de Stille Oceaan zijn de grootste dikkerds.

De gehanteerde norm voor overgewicht is een body mass index (BMI) die de 25 overschrijdt. Voor zwaarlijvigheid is de norm 30 terwijl men van zware obesitas gewaagt vanaf 35.

In 2008 waren er naar schatting 205 miljoen mannen en 297 miljoen vrouwen te dik, of respectievelijk 9,8 procent van de mannen en 13,8 procent van de vrouwen. Dat wil zeggen een BMI boven de 30. Ter vergelijking: in 1980 was dat nog 4,8 procent voor de mannen en 7,9 procent voor de vrouwen.

Bij de rijke landen steeg de BMI in de Verenigde Staten het meest tot meer dan 28, terwijl de vrouwen in Bangladesh plus de mannen in Congo de magerste ter wereld zijn.

In België, Finland, Frankrijk, Italië en Zwitserland bleef de BMI stabiel.

De studie leerde ook dat het probleem er niet meer alleen een is van de westelijke geïndustrialiseerde landen, maar ook voorkomt in landen met een laag en middelmatig inkomen.

Wereldwijd hebben vrouwen gemiddeld een BMI van 23,8 en mannen 25,5.

Terwijl de obesitascijfers in veel landen in de wereld gestegen zijn, zijn veel rijke landen er in geslaagd om de hoge bloeddruk en de cholesterol te doen zakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content