‘We denken beter twee keer na voor we antwoorden op signalen van aliens’

© /

De wetenschapper die verantwoordelijk wordt voor het project dat op zoek gaat naar buitenaards leven op andere planeten waarschuwt voor de gevolgen.

Professor Matthew Bailes van de Swinburne University in Melbourne zegt dat de mens maar best twee keer nadenkt voor ze contact maakt met buitenaards leven. ‘Aliens die krachtige signalen aan een snelheid van tienduizenden lichtjaren naar de Aarde kunnen versturen, betekenen mogelijk de ondergang van de mensheid, omdat ze zoveel meer geavanceerd zijn’, vertelt hij aan het Duitse persagentschap dpa.

Bailes staat sinds kort aan het hoofd van het Breakthrough Listen Initiative, de grootschalige zoektocht naar aliens van de Breakthrough Prize Foundation, dat gefinancierd wordt door de Russische miljardair Yuri Milner en gesteund door professor Stephen Hawking.

100 miljoen dollar

Het programma gaat gebruikmaken van Amerikaanse en Australische telescopen om de 1 miljoen sterren die het dichtst bij de aarde staan, te monitoren. Dat wordt het “meest krachtige, uitgebreide en intensieve wetenschappelijk onderzoek ooit ondernomen naar signalen van intelligent leven”, klinkt het. Het programma moet 10 jaar lopen en is 100 miljoen dollar waard.

Maar de geschiedenis van zwakke beschavingen die contact zoeken met meer geavanceerde beschavingen is geen vrolijke geschiedenis, tempert Bailes alvast het enthousiasme. Ook naar welk soort signalen gezocht moet worden, is een raadsel. ‘Er bestaat geen handleiding voor de zoektocht naar aliens.’

Dood en begraven

‘Welk soort signalen een buitenaards ras zou kunnen sturen, kunnen we ons alleen maar inbeelden’, zegt Bailes, die waarschuwt dat we misschien allemaal al lang ‘dood en begraven’ zijn voor we uitgedokterd hebben hoe we de aliens een antwoord moeten sturen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content