Mars is hot. Deze week deed de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa er alles aan om aandacht te creëren voor haar persconferentie waarin ze aankondigde dat er vloeibaar water stroomt op de Rode Planeet. Op 7 oktober komt bovendien de langverwachte sciencefictionfilm The Martian met Hollywoodster Matt Damon uit. Het maakt allemaal deel uit van een goed uitgekiend marketingplan. Maar dat maakt The Martian ineens een stukje meer fiction dan science.

The Martian, die zich 20 jaar in de toekomst afspeelt, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir waarin een Amerikaanse astronaut Mark Watney (Matt Damon) per ongeluk op Mars achtergelaten wordt en zijn wetenschappelijke kennis gebruikt om te overleven. Met beperkte voorzieningen is Watney toegewezen op zijn eigen vindingrijkheid en intelligentie om de vluchtleiding op aarde te laten weten dat hij nog steeds op Mars vertoeft. Op een afstand van miljoenen kilometers werkt een team van Nasa-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van 'De Marsman' en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden. Ondertussen leeft de rest van de wereld intens mee met de heroïsche reddingsoperatie.

Ridley Scott, de regisseur van The Martian, werkte nauw samen met de Nasa voor zijn film. Dat de ruimtevaartorganisatie speciaal wachtte tot de release van The Martian om met haar ontdekking naar buiten te komen, ontkent Scott niet. 'Ik wist dit al maanden,' zegt hij aan Yahoo Movies.

Mars-generatie

Maar de film was echter wel al ingeblikt toen de 78-jarige regisseur het nieuws van het Martiaanse water te horen kreeg. Vandaar dat er in The Martian een scène zit waarin Watney zelf water probeert te maken door in zijn laboratorium elementen te splitsen en te fuseren. Met de kennis die we nu hebben was dat hele ingewikkelde proces uiteraard niet nodig geweest.

Los daarvan is The Martian - behalve de zandstorm aan het begin van de film - opvallend accuraat. De manier waarom de gestrande astronaut leeft, hoe hij zijn eigen voedsel kweekt, zijn ruimtepak,... het is allemaal gebaseerd op hoe de Nasa de dingen ook nu aanpakt. Dat zegt Jim Green, directeur van Nasa's Planetary Sciences en ook adviseur van de film.

Nasa heeft immers veel te winnen bij dergelijke blockbusters. Het ruimtevaartbureau hoopt dat mensen die de film zien zich gaan interesseren in wetenschap en ruimtevaart, want Nasa heeft miljarden nodig voor de exploratie van de Rode Planeet. 'Er staat een nieuwe, jonge generatie op. Zij zijn de Mars-generatie', zegt Green. 'Mars zit in hun geest.'

Mars is hot. Deze week deed de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa er alles aan om aandacht te creëren voor haar persconferentie waarin ze aankondigde dat er vloeibaar water stroomt op de Rode Planeet. Op 7 oktober komt bovendien de langverwachte sciencefictionfilm The Martian met Hollywoodster Matt Damon uit. Het maakt allemaal deel uit van een goed uitgekiend marketingplan. Maar dat maakt The Martian ineens een stukje meer fiction dan science. The Martian, die zich 20 jaar in de toekomst afspeelt, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir waarin een Amerikaanse astronaut Mark Watney (Matt Damon) per ongeluk op Mars achtergelaten wordt en zijn wetenschappelijke kennis gebruikt om te overleven. Met beperkte voorzieningen is Watney toegewezen op zijn eigen vindingrijkheid en intelligentie om de vluchtleiding op aarde te laten weten dat hij nog steeds op Mars vertoeft. Op een afstand van miljoenen kilometers werkt een team van Nasa-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van 'De Marsman' en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden. Ondertussen leeft de rest van de wereld intens mee met de heroïsche reddingsoperatie.Ridley Scott, de regisseur van The Martian, werkte nauw samen met de Nasa voor zijn film. Dat de ruimtevaartorganisatie speciaal wachtte tot de release van The Martian om met haar ontdekking naar buiten te komen, ontkent Scott niet. 'Ik wist dit al maanden,' zegt hij aan Yahoo Movies. Maar de film was echter wel al ingeblikt toen de 78-jarige regisseur het nieuws van het Martiaanse water te horen kreeg. Vandaar dat er in The Martian een scène zit waarin Watney zelf water probeert te maken door in zijn laboratorium elementen te splitsen en te fuseren. Met de kennis die we nu hebben was dat hele ingewikkelde proces uiteraard niet nodig geweest. Los daarvan is The Martian - behalve de zandstorm aan het begin van de film - opvallend accuraat. De manier waarom de gestrande astronaut leeft, hoe hij zijn eigen voedsel kweekt, zijn ruimtepak,... het is allemaal gebaseerd op hoe de Nasa de dingen ook nu aanpakt. Dat zegt Jim Green, directeur van Nasa's Planetary Sciences en ook adviseur van de film. Nasa heeft immers veel te winnen bij dergelijke blockbusters. Het ruimtevaartbureau hoopt dat mensen die de film zien zich gaan interesseren in wetenschap en ruimtevaart, want Nasa heeft miljarden nodig voor de exploratie van de Rode Planeet. 'Er staat een nieuwe, jonge generatie op. Zij zijn de Mars-generatie', zegt Green. 'Mars zit in hun geest.'