Wat vertellen de haarlokken van Beethoven over zijn gezondheid?

Ludwig van Beethoven © Getty Images

Waaraan stierf de Duitse componist Ludwig van Beethoven? Onderzoekers hebben het dankzij enkele van zijn haarlokken ontrafeld.

Dankzij acht verschillende haarlokken heeft een team onderzoekers, geleid door de Cambridge University, een licht geworpen op de gezondheidsproblemen van Ludwig van Beethoven, die in 1827 op 56-jarige leeftijd stierf.

Gehoorverlies

Beethoven kreeg in zijn twintiger jaren te maken met gehoorverlies en werd uiteindelijk volledig doof in 1818, enkele jaren voor zijn dood. De wetenschappers konden voor de gehoorproblemen geen definitieve reden vinden. Ze vonden daarvoor geen genetische aanwijzingen. ‘Toch sluiten we dit scenario niet volledig uit’, stelt Axel Schmidt van het universitair ziekenhuis van Bonn.

Wel ontdekten ze dat de muziekfanaat een genetische aanleg had voor leverproblemen en vonden ze aanwijzingen voor een hepatitis B-infectie in de maanden voor zijn overlijden.

Daarnaast heeft zijn hoge alcoholconsumptie Beethoven parten gespeeld, stelt hoofdonderzoeker Tristan Begg. ‘De meeste van zijn tijdgenoten beweren dat zijn consumptie naar negentiende-eeuwse Weense maatstaven nog matig was. Maar verschillende bronnen zijn het niet eens hierover. Waarschijnlijk gaat het om hoeveelheden alcohol die vandaag als erg schadelijk worden beschouwd voor de lever.’

Volgens de onderzoekers is het bovendien onwaarschijnlijk dat coeliakie of lactose-intolerantie een verklaring vormen voor Beethovens maag- en darmklachten.

Bastaardkind

Het onderzoek wees ook op een geval van “extra paar vaderschap” via de vaderlijke lijn van Beethoven. Hiermee doelen ze op een buitenechtelijk kind. De onderzoekers situeren het bastaardkind ergens tussen de verwekking van Hendrik van Beethoven in het Vlaams-Brabantse Kampenhout rond 1572 en de verwekking van Ludwig van Beethoven zeven generaties later.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Partner Content