Het mysterieuze gesis en gezucht werd op een hoogte van 36 km geregistreerd met infraroodapparatuur aan boord van een ballonexperiment van de Nasa dat boven de staten New Mexico en Arizona vloog. De infrageluiden werden opgevangen door Daniel Bowman, een student aan de universiteit van North Carolina, zo meldt LiveScience.

De geluiden zijn voor het menselijke oor enkel hoorbaar door de opnames te versnellen. 'Het klinkt een beetje zoals de X-Files', aldus Bowman aan Live Science. 'Het is 50 jaar geleden dat er nog akoestische opnames zijn gebeurd in de stratosfeer', zegt Bowman. 'Als we daar instrumenten plaatsen, dan vinden we vast dingen die we nog nooit eerder hebben gezien.' Later dit jaar zal een nieuw Nasa-project nog meer van dergelijke vreemde geluiden opnemen.

Infrasoon geluid kan verre afstanden overbruggen en wordt veroorzaakt door natuurlijke fenomenen zoals aardbevingen en stormen. Al blijft dit infrasoon geluid voorlopig nog een raadsel voor de wetenschappers.

Het mysterieuze gesis en gezucht werd op een hoogte van 36 km geregistreerd met infraroodapparatuur aan boord van een ballonexperiment van de Nasa dat boven de staten New Mexico en Arizona vloog. De infrageluiden werden opgevangen door Daniel Bowman, een student aan de universiteit van North Carolina, zo meldt LiveScience. De geluiden zijn voor het menselijke oor enkel hoorbaar door de opnames te versnellen. 'Het klinkt een beetje zoals de X-Files', aldus Bowman aan Live Science. 'Het is 50 jaar geleden dat er nog akoestische opnames zijn gebeurd in de stratosfeer', zegt Bowman. 'Als we daar instrumenten plaatsen, dan vinden we vast dingen die we nog nooit eerder hebben gezien.' Later dit jaar zal een nieuw Nasa-project nog meer van dergelijke vreemde geluiden opnemen. Infrasoon geluid kan verre afstanden overbruggen en wordt veroorzaakt door natuurlijke fenomenen zoals aardbevingen en stormen. Al blijft dit infrasoon geluid voorlopig nog een raadsel voor de wetenschappers.