Toen hij vijf jaar oud was maakte de Oostenrijkse skydiver en waaghals Felix Baumgartner een tekening waarop hij een parachutesprong maakt terwijl zijn familie toekijkt. (Zie foto) De tekening toont hem hangend, weliswaar horizontaal, aan een grote parachute terwijl een lachende zon aan de hemel prijkt.

Baumgartner is niet de enige die zijn prestaties in een tekening voorspelde. De Britse duikkampioen Tom Daley tekende op 9-jarige leeftijd zichzelf op een duikplank met de olympische ringen en de woorden 'London 2012' op de achtergrond.

Innerlijke wereld
Psychologen weten al langer dat kindertekeningen een accurate weerspiegeling kunnen zijn van de innerlijke wereld van kinderen, schrijft de Britse krant The Guardian. Kinderen creëren kunst namelijk om dezelfde redenen als een kunstenaar: om hun gedachten of gevoelens uit te drukken. Kunst is voor hen een veilige omgeving om in hun geheugen te graaien en een gebeurtenis te vatten uit hun leven.

De voorbije jaren heeft de interpretatie van kinderkunst zich echter vooral toegespitst op haar rol in 'het begrijpen van negatieve gebeurtenissen'. Schilderen en tekenen kunnen kinderen helpen in tijden van psychologische stress of bij een trauma, depressie of misbruik.

Oorlogsmisdaden De verschrikkelijke en wrede tekeningen van oorlog en wantoestanden die kinderen uit conflictgebieden maken, zijn een hulp om hen te helpen herstellen van hun traumatische ervaringen. Dergelijke tekeningen zijn zelfs door het Internationaal Strafhof aanvaard als een bewijs voor oorlogsmisdaden.

Maar kindertekeningen reflecteren ook de hoop en dromen van kinderen, zoals bijvoorbeeld wat ze later willen worden. En het visualiseren van hun dromen kan hen helpen om ze effectief te realiseren. Al waarschuwen psychologen ook om je niet blind te staren op kindertekeningen. Tekeningen zoals die van Baumgartner en Daley tonen een indrukwekkende vooruitziendheid, maar ook de vele opofferingen die ze ongetwijfeld hebben moeten maken. Want ook dat speelt een rol in het realiseren van je dromen. (TE)

Toen hij vijf jaar oud was maakte de Oostenrijkse skydiver en waaghals Felix Baumgartner een tekening waarop hij een parachutesprong maakt terwijl zijn familie toekijkt. (Zie foto) De tekening toont hem hangend, weliswaar horizontaal, aan een grote parachute terwijl een lachende zon aan de hemel prijkt. Baumgartner is niet de enige die zijn prestaties in een tekening voorspelde. De Britse duikkampioen Tom Daley tekende op 9-jarige leeftijd zichzelf op een duikplank met de olympische ringen en de woorden 'London 2012' op de achtergrond. Innerlijke wereld Psychologen weten al langer dat kindertekeningen een accurate weerspiegeling kunnen zijn van de innerlijke wereld van kinderen, schrijft de Britse krant The Guardian. Kinderen creëren kunst namelijk om dezelfde redenen als een kunstenaar: om hun gedachten of gevoelens uit te drukken. Kunst is voor hen een veilige omgeving om in hun geheugen te graaien en een gebeurtenis te vatten uit hun leven. De voorbije jaren heeft de interpretatie van kinderkunst zich echter vooral toegespitst op haar rol in 'het begrijpen van negatieve gebeurtenissen'. Schilderen en tekenen kunnen kinderen helpen in tijden van psychologische stress of bij een trauma, depressie of misbruik. Oorlogsmisdaden De verschrikkelijke en wrede tekeningen van oorlog en wantoestanden die kinderen uit conflictgebieden maken, zijn een hulp om hen te helpen herstellen van hun traumatische ervaringen. Dergelijke tekeningen zijn zelfs door het Internationaal Strafhof aanvaard als een bewijs voor oorlogsmisdaden. Maar kindertekeningen reflecteren ook de hoop en dromen van kinderen, zoals bijvoorbeeld wat ze later willen worden. En het visualiseren van hun dromen kan hen helpen om ze effectief te realiseren. Al waarschuwen psychologen ook om je niet blind te staren op kindertekeningen. Tekeningen zoals die van Baumgartner en Daley tonen een indrukwekkende vooruitziendheid, maar ook de vele opofferingen die ze ongetwijfeld hebben moeten maken. Want ook dat speelt een rol in het realiseren van je dromen. (TE)