Waarom Maggie en co maar beter uitkijken aan de onderhandelingstafel

Gwendolyn Rutten en Maggie De Block beginnen op 18 augustus aan de federale onderhandelingen voor een Zweedse coalitie. © Belga

Vrouwen die vinden dat ze de onderhandelingstafel vaker slechter verlaten dan hun mannelijke collega’s vanwege hun geslacht, beschikken over nieuw wetenschappelijk bewijs om hun vermoedens te staven.

Vaak krijgen vrouwen het advies dat ze zich beter laten vergezellen van een man wanneer ze een huis of auto willen kopen. Dat is blijkbaar niet zonder reden, zo blijkt uit een recente studie.

Vrouwen worden immers meer misleid dan mannen tijdens onderhandelingen omdat ze gepercipieerd worden als ‘minder competent’, zo beweert de studie in het vakblad Organizational Behavior and Human Decision Processes van onderzoekers van de universiteiten van Californië en Pennsylvania.

‘Rollenspellen toonden aan dat men meer geneigd is om leugens te vertellen aan vrouwen dan aan mannen’, zegt de hoofdauteur van de studie, Laura J. Kray. Opvallend: zowel mannen als vrouwen liegen vaker tegen vrouwen dan tegen mannen.

Warmere persoonlijkheid

In één experiment gaf 24 procent van de mannen toe dat ze tegen een vrouwelijke gesprekspartner gelogen hadden. Slechts 3 procent zei dat ze ook de waarheid hadden achtergehouden voor een mannelijke deelnemer. Vrouwen namen in 11 procent van de gevallen de mannen in de maling en in 17 procent van de gevallen logen ze tegen hun vrouwelijke seksegenoten, aldus Time.com

Een van de redenen waarom vrouwen meer bedrogen worden is omdat ze beschouwd worden als minder competent, maar met een warmere persoonlijkheid dan hun mannelijke onderhandelingspartners waardoor vrouwen minder snel iemand op hun bedrog zullen aanspreken. ‘Mensen zijn zich nu eenmaal bewust van stereotypes en gebruiken ze in hun eigen voordeel’, aldus Kray die vrouwen adviseert om zich zelfzekerder voor te doen wanneer ze aan de onderhandelingstafel verschijnen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content