Een vlieg kan in één seconde bijna zeven keer sneller informatie verwerken dan de mens waardoor die seconde voor de vlieg veel langer lijkt te duren. Dat is meteen ook de reden waarom een vervelende vlieg ons vaak te snel af is wanneer we ze proberen dood te slaan. Ze ziet alles als het ware in slow motion.

Honden kunnen dan weer twee keer zoveel informatie verwerken dan mensen en lijken daarom minder geïnteresseerd in televisie omdat alles wat ze zien een flikkerend beeld is.

Aan de andere kant lijkt de tijd dan weer te vliegen voor de trage lederschildpad omdat het maar ongeveer een derde van de hoeveelheid informatie van de mens krijgt.

Volgens een studie in het vakblad Animal Behaviour is de perceptie van de tijd gelinkt met hoe snel je kan bewegen, hoe snel je metabolisme is en hoe klein je bent. Het heeft immers weinig zin om al die informatie te krijgen als je toch niet kunt reageren.

Maar het is ook afhankelijk van de situatie: zo lijkt de tijd trager te gaan in stresserende situaties zoals een auto-ongeluk aangezien ons brein dan meer informatie opneemt in een poging om een ramp te vermijden.

Alhoewel, er is één dier waarbij de perceptie van tijd niet overeenstemt met zijn fysieke kenmerken: de zandloopkever. Dit dier loopt namelijk sneller dan zijn ogen kunnen zien. Zo snelt hijop zijn prooi af, maar moet hij plots stoppen om informatie op te nemen.

De resultaten van de studie verklaren mogelijk ook waarom de tijd sneller lijkt te gaan wanneer men ouder wordt. (TE)

Een vlieg kan in één seconde bijna zeven keer sneller informatie verwerken dan de mens waardoor die seconde voor de vlieg veel langer lijkt te duren. Dat is meteen ook de reden waarom een vervelende vlieg ons vaak te snel af is wanneer we ze proberen dood te slaan. Ze ziet alles als het ware in slow motion. Honden kunnen dan weer twee keer zoveel informatie verwerken dan mensen en lijken daarom minder geïnteresseerd in televisie omdat alles wat ze zien een flikkerend beeld is. Aan de andere kant lijkt de tijd dan weer te vliegen voor de trage lederschildpad omdat het maar ongeveer een derde van de hoeveelheid informatie van de mens krijgt. Volgens een studie in het vakblad Animal Behaviour is de perceptie van de tijd gelinkt met hoe snel je kan bewegen, hoe snel je metabolisme is en hoe klein je bent. Het heeft immers weinig zin om al die informatie te krijgen als je toch niet kunt reageren. Maar het is ook afhankelijk van de situatie: zo lijkt de tijd trager te gaan in stresserende situaties zoals een auto-ongeluk aangezien ons brein dan meer informatie opneemt in een poging om een ramp te vermijden. Alhoewel, er is één dier waarbij de perceptie van tijd niet overeenstemt met zijn fysieke kenmerken: de zandloopkever. Dit dier loopt namelijk sneller dan zijn ogen kunnen zien. Zo snelt hijop zijn prooi af, maar moet hij plots stoppen om informatie op te nemen. De resultaten van de studie verklaren mogelijk ook waarom de tijd sneller lijkt te gaan wanneer men ouder wordt. (TE)