In de westerse wereld zijn we dag en nacht online. De internetverbindingen zijn er even constant en betrouwbaar als straatverlichting en kraantjeswater. Maar in de rest van de wereld, gaat het internet - net zoals elk ander levend wezen - slapen als de zon ondergaat, zo blijkt uit onderzoek van de University of Southern California (USC).

De wetenschappers brachten het dagelijkse ritme van het wereldwijde internet in kaart door elke 11 minuten miljoenen IP-adressen te traceren. Op de kaart verwijzen de roze en rode blokjes naar een hoog internetgebruik, terwijl de blauwe blokjes een lager dan gemiddelde webactiviteit aanduiden. In Azië, Zuid-Amerika en grote delen van Afrika, Rusland en Australië wordt de internetaansluiting 's nachts afgezet. Internetgebruikers in Europa, Noord-Amerika, India en Oost-Azië zijn echter de hele nacht actief.

Slapend internet vs internetuitval

Het begrijpen van hoe het internet gaat slapen is belangrijk om te vermijden dat een slapend internet wordt verward met een internetonderbreking. 'Deze studie is een van de eerste om te onderzoeken hoe het beleid een invloed heeft op hoe het netwerk wordt gebruikt', zegt John Heidemann van de USC.

Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het internetverbruik en landen die een inbelverbinding hebben (die 's nachts kan worden afgezet) of landen die elektriciteit willen besparen. De reden waarom China grotendeels in duisternis gehuld blijft, heeft dan weer te maken met de 'Grote Chinese Firewall'.

In de westerse wereld zijn we dag en nacht online. De internetverbindingen zijn er even constant en betrouwbaar als straatverlichting en kraantjeswater. Maar in de rest van de wereld, gaat het internet - net zoals elk ander levend wezen - slapen als de zon ondergaat, zo blijkt uit onderzoek van de University of Southern California (USC). De wetenschappers brachten het dagelijkse ritme van het wereldwijde internet in kaart door elke 11 minuten miljoenen IP-adressen te traceren. Op de kaart verwijzen de roze en rode blokjes naar een hoog internetgebruik, terwijl de blauwe blokjes een lager dan gemiddelde webactiviteit aanduiden. In Azië, Zuid-Amerika en grote delen van Afrika, Rusland en Australië wordt de internetaansluiting 's nachts afgezet. Internetgebruikers in Europa, Noord-Amerika, India en Oost-Azië zijn echter de hele nacht actief. Het begrijpen van hoe het internet gaat slapen is belangrijk om te vermijden dat een slapend internet wordt verward met een internetonderbreking. 'Deze studie is een van de eerste om te onderzoeken hoe het beleid een invloed heeft op hoe het netwerk wordt gebruikt', zegt John Heidemann van de USC.Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het internetverbruik en landen die een inbelverbinding hebben (die 's nachts kan worden afgezet) of landen die elektriciteit willen besparen. De reden waarom China grotendeels in duisternis gehuld blijft, heeft dan weer te maken met de 'Grote Chinese Firewall'.