IJslandse aswolken die heel wat vliegtuigen de voorbije maanden aan de grond hielden, blijven mogelijk nog jaren grote delen van Europa teisteren, zo zeggen wetenschappers in de Britse krant The Times.

De onderzoekers reconstrueerden een tijdslijn van 205 vulkaanuitbarstingen in IJsland gedurende de voorbije 1.100 jaar en ontdekten dat dergelijke gebeurtenissen in vaste cycli voorkomen. En wat blijkt? De relatief stille fase die de voorbije 5 decennia domineerde, komt stilaan aan haar einde.

Minstens drie andere IJslandse vulkanen maken zich op om tot uitbarsting te komen, zegt Thor Thordarson, vulkanoloog aan de universiteit van Edinburgh. "De frequentie van IJslandse uitbarstingen lijkt zich af te spelen in cycli van 140 jaar", aldus Thordarson. "Op het einde van de 20e eeuw bevonden we ons in een kalme periode, maar nu is er bewijs dat we naar een piek aan."
Eerder werd al gewaarschuwd dat de uitbarsting van de Eyjafjallajokull nog maanden, mogelijk jaren, kan aanhouden.

Sommige geologen vrezen bovendien voor de dreiging van een vierde vulkaan, de Katla, zo'n 25 kilometer ten oosten van de Eyjafjallajokull. Twee van de voorbije drie uitbarstingen van Katla zijn immers veroorzaakt door de activiteit van haar kleinere buur.

De andere drie vulkanen die mogelijk dicht bij een eruptie staan zijn Grimsvotn, Hekla en Askja, die alle drie groter zijn dan de Eyjafjallajokull. In het verleden hadden deze vulkanen een vernietigende impact.

Ondergrondse stress

Volgens Thordarson is het gedrag van de vulkanen gelinkt aan bewegingen van de aardkorst die over grote gebieden ondergrondse stress veroorzaken. Die theorie is echter omstreden. Andere wetenschappers gaan er van uit dat historische clusters van vulkaanuitbarstingen te wijten zijn aan toeval.

De wetenschappers roepen Europa niettemin op om de dreiging van de IJslandse vulkanen ernstig te nemen en de opvolging van actieve vulkanen te verbeteren.

Het blijft echter de vraag hoe lang de huidige eruptie blijft aanhouden? Professor Stephen Sparks van de universiteit van Bristol: "Elke vulkaan heeft zijn eigen persoonlijkheid. Deze vulkaan is eerder al in 1612 en 1821 uitgebarsten. De laatste keer duurde de eruptie 15 maanden. Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat dit deze keer niet geval zou kunnen zijn."

IJslandse aswolken die heel wat vliegtuigen de voorbije maanden aan de grond hielden, blijven mogelijk nog jaren grote delen van Europa teisteren, zo zeggen wetenschappers in de Britse krant The Times.De onderzoekers reconstrueerden een tijdslijn van 205 vulkaanuitbarstingen in IJsland gedurende de voorbije 1.100 jaar en ontdekten dat dergelijke gebeurtenissen in vaste cycli voorkomen. En wat blijkt? De relatief stille fase die de voorbije 5 decennia domineerde, komt stilaan aan haar einde. Minstens drie andere IJslandse vulkanen maken zich op om tot uitbarsting te komen, zegt Thor Thordarson, vulkanoloog aan de universiteit van Edinburgh. "De frequentie van IJslandse uitbarstingen lijkt zich af te spelen in cycli van 140 jaar", aldus Thordarson. "Op het einde van de 20e eeuw bevonden we ons in een kalme periode, maar nu is er bewijs dat we naar een piek aan." Eerder werd al gewaarschuwd dat de uitbarsting van de Eyjafjallajokull nog maanden, mogelijk jaren, kan aanhouden. Sommige geologen vrezen bovendien voor de dreiging van een vierde vulkaan, de Katla, zo'n 25 kilometer ten oosten van de Eyjafjallajokull. Twee van de voorbije drie uitbarstingen van Katla zijn immers veroorzaakt door de activiteit van haar kleinere buur. De andere drie vulkanen die mogelijk dicht bij een eruptie staan zijn Grimsvotn, Hekla en Askja, die alle drie groter zijn dan de Eyjafjallajokull. In het verleden hadden deze vulkanen een vernietigende impact. Ondergrondse stressVolgens Thordarson is het gedrag van de vulkanen gelinkt aan bewegingen van de aardkorst die over grote gebieden ondergrondse stress veroorzaken. Die theorie is echter omstreden. Andere wetenschappers gaan er van uit dat historische clusters van vulkaanuitbarstingen te wijten zijn aan toeval. De wetenschappers roepen Europa niettemin op om de dreiging van de IJslandse vulkanen ernstig te nemen en de opvolging van actieve vulkanen te verbeteren. Het blijft echter de vraag hoe lang de huidige eruptie blijft aanhouden? Professor Stephen Sparks van de universiteit van Bristol: "Elke vulkaan heeft zijn eigen persoonlijkheid. Deze vulkaan is eerder al in 1612 en 1821 uitgebarsten. De laatste keer duurde de eruptie 15 maanden. Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat dit deze keer niet geval zou kunnen zijn."