VS-wetenschappers dichtbij vaccin voor malaria

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Voor het eerst is er een vaccin ontwikkeld dat beschermt tegen malaria. Er is echter nog heel wat werk aan de winkel, want het middel werd slechts op een klein groepje mensen getest.

Voor de productie van het vaccin werd een verzwakte vorm van de malariaparasiet gebruikt. Het vaccin werkt als het wordt toegediend in herhaalde intraveneuze doses. Van de zes vrijwilligers die vijf doses ingespoten kregen, werd niemand ziek toen ze aan malaria blootgesteld werden. Wie minder kreeg, had meer kans om geïnfecteerd te raken.

Malaria doodt elk jaar één miljoen mensen en maakt 200 miljoen mensen ziek, meldt CNN. De ziekte wordt overgebracht door muggen en slaat vooral toe in ontwikkelingslanden. Aan de studie werkten wetenschappers mee van diverse Amerikaanse onderzoeksinstanties. Daaronder het Amerikaanse leger, de marine en de National Institutes of Health. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Science.

Gebruiksklaar over tien jaar

Onderzoeker William Schaeffner van de Vanderbilt-universiteit in Tennessee noemde de studie veelbelovend, maar drukt erop dat er meer onderzoek en tests met grotere groepen vrijwilligers nodig zijn. Dat kan acht tot tien jaar duren, zegt hij.

“Dit is geen vaccin dat meteen al klaar zal zijn voor reizigers die naar de ontwikkelingslanden gaan”, zei hij aan CNN. “Maar voor wetenschappers die te maken hebben met één van de drie dodelijkste besmettelijke ziektes ter wereld, is dit een opmerkelijke stap voorwaarts. Iedereen zal zijn adem inhouden om te zien hoe goed het werkt bij de volgende proef.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content