VS geven juwelen uit Troje terug aan Turkije

© AFP

De Verenigde Staten hebben juwelen uit de archeologische site van het oude Troje teruggeven aan Turkije.

Het gaat om vierentwintig gouden juwelen die tot op heden in het museum van de University of Pennsylvania in Philadelphia te bezichtigen waren. De Turkse minister van Cultuur Ertugrul Günay liet weten “heel geëmotioneerd” te zijn door het feit dat de juwelen opnieuw in “hun land van oorsprong” zijn.

Turkije claimt al langer juwelen en andere archeologische stukken die tijdens opgravingen op het einde van de 19e eeuw ontvreemd zouden zijn. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann ontdekte het mythische Troje in 1870. Toenmalige opvattingen omtrent historisch-waardevolle vondsten en bezit waren dat de vinder eigenaar werd.

De Ilias

Het merendeel van de archeologen meent dat de site het mythische Troje uit het homerische epos De Ilias is. De site bevindt zich vlakbij de zeestraat Dardanellen en de Egeïsche zee. Enkelen twijfelen echter of het wel om Troje gaat.

De Amerikaanse juwelen zijn niet de enige schatten die Turkije na de opgravingen verlaten hebben. Een deel van de schat van Priamus, de mythische koning die zijn stad ten onder zag gaan tijdens de Trojaanse oorlog, bevindt zich in het Berlijnse Neues Museum. Het andere deel valt te bezichtigen in Moskou. Zowel Duitse als Turkse autoriteiten claimen nog altijd de rechten op deze schat. (Belga/CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content