Onderzoekers verklaarden tijdens een presentatie voor de Amerikaanse sociologische associatie dat vrouwen vaker de scheiding aanvragen dan mannen.

De resultaten kwamen van een analyse, genaamd 'Hoe koppels elkaar ontmoeten en samen blijven'. Daarvoor werd informatie verzameld van 2.262 volwassenen met sekspartners van het andere geslacht. Vrouwen waren in 69 procent van de gevallen vragende partij voor een scheiding, mannen in 31 procent.

'Vrouwen misschien meer betrokken'

Michael Rosenfeld, de hoofdauteur van de studie en professor Sociologie aan de universiteit van Stanford, zei dat de sociologen ervan uit gingen dan de verhoogde gevoeligheid van vrouwen voor ups en downs in relaties betekenen dat ze meer geneigd waren om het huwelijk te beëindigen. De recentste gegevens daarentegen, suggereren dat vrouwen misschien meer betrokken zijn.

'Ik denk dat het huwelijk als instelling een beetje traag de verwachtingen voor gendergelijkheid inlost.' Vrouwen nemen nog steeds hun echtgenoot zijn achternaam over en worden daar soms zelfs toe gedwongen. 'Bij relaties zonder huwelijk ontbreekt het aan historische baggage wat deze relaties flexibeler maakt en beter aanpasbaar aan moderde verwachtingen, of aan gendergelijkheid', aldus Rosenfeld. (TIME/NSK)

Onderzoekers verklaarden tijdens een presentatie voor de Amerikaanse sociologische associatie dat vrouwen vaker de scheiding aanvragen dan mannen.De resultaten kwamen van een analyse, genaamd 'Hoe koppels elkaar ontmoeten en samen blijven'. Daarvoor werd informatie verzameld van 2.262 volwassenen met sekspartners van het andere geslacht. Vrouwen waren in 69 procent van de gevallen vragende partij voor een scheiding, mannen in 31 procent.'Vrouwen misschien meer betrokken'Michael Rosenfeld, de hoofdauteur van de studie en professor Sociologie aan de universiteit van Stanford, zei dat de sociologen ervan uit gingen dan de verhoogde gevoeligheid van vrouwen voor ups en downs in relaties betekenen dat ze meer geneigd waren om het huwelijk te beëindigen. De recentste gegevens daarentegen, suggereren dat vrouwen misschien meer betrokken zijn.'Ik denk dat het huwelijk als instelling een beetje traag de verwachtingen voor gendergelijkheid inlost.' Vrouwen nemen nog steeds hun echtgenoot zijn achternaam over en worden daar soms zelfs toe gedwongen. 'Bij relaties zonder huwelijk ontbreekt het aan historische baggage wat deze relaties flexibeler maakt en beter aanpasbaar aan moderde verwachtingen, of aan gendergelijkheid', aldus Rosenfeld. (TIME/NSK)