Vrouwen vinden penislengte wél belangrijk

De vrouwelijke voorkeur voor een goed geschapen man was zelfs bepalend voor de evolutie van de penislengte.

De vrouwelijke voorkeur voor een goed geschapen man was bepalend voor de evolutie van de penislengte. Dat zeggen Australische wetenschappers in het vakblad Proceedings of the National Academy of Science.

Wetenschappers van de Universiteit Monash en de Nationale Universiteit in Australië hebben 105 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar gevraagd de aantrekkelijkheid van mannen te beoordelen. Er werden 53 levensgrote computergegenereerde afbeeldingen van naakte mannen getoond. De afgebeelde mannen verschilden in lengte, lichaamsbouw en penislengte. Andere lichamelijke kenmerken, zoals gelaatsvorm en haar bleven hetzelfde. Er werd de vrouwen gevraagd de afbeeldingen te quoteren van 1 tot 7. Hoe hoger de punten, hoe aantrekkelijker de man.

Grootte doorslaggevend

Het resultaat bevestigde eerdere onderzoeken. Vrouwen geven de voorkeur aan mannen met brede schouders en smalle heupen. Tachtig procent van de aantrekkelijkheid wordt door de schouder-heupratio bepaald. Opvallend was echter dat naast de lichaamsbouw ook de penislengte een rol speelt in de aantrekkingskracht, zeker in relatie met andere uiterlijke kenmerken zoals de lichaamslengte.

De relatie tussen de grootte van de mannen en de penislengte is echter niet lineair. “Het is niet zo dat wanneer we de man een steeds grotere penis geven, dat hij steeds aantrekkelijker wordt”, verduidelijkt Brian Mautz, hoofd van het onderzoeksteam. Wanneer een penis langer is dan 7,6 centimeter geven de vrouwen mannen namelijk een lagere aantrekkelijkheidsscore.

In het algemeen werden grote mannen met een groot lid het hoogst gequoteerd. “Een verandering in de penislengte heeft een grotere invloed op de aantrekkelijkheid bij grote mannen dan bij kleine mannen. Dit toont aan dat de penislengte een doorslaggevende rol speelt maar slechts tot op een bepaald niveau. Ook andere uiterlijke kenmerken spelen een rol “, vertelt Mautz

Geschikte partner

De onderzoekers stellen dat deze vrouwelijke voorkeur een invloed heeft gehad op de evolutie van de grootte van de penis. Mannen hebben immers een relatief grote penis ontwikkeld in vergelijking met andere primaten. Dat komt omdat vrouwen in het verleden een man al dan niet geschikt achten als partner op basis van hun penis, luidt het. Aangezien mensen vroeger naakt rondliepen, waren de mannelijke geslachtsdelen immers duidelijk zichtbaar voor de vrouwen. Vrouwen beschouwden het als een indicatie voor seksuele voldoening, productiviteit en de mogelijkheid om kinderen te verwekken.

Mannelijke competitie

Evolutiepsycholoog Gordon Gallup Jr. van de New Yorks Staatsuniversiteit in Albanië heeft echter zijn twijfels over deze theorie. Hij zegt dat er grenzen zijn aan de rol van vrouwen en de evolutie van de penislengte. Eerdere studies hebben immers aangetoond dat een penis in rusttoestand geen goede indicator is voor de grootte van een penis in erectie. Daarnaast toont het resultaat aan dat vrouwen meer aandacht schenken aan de schouder-heupratio om een man als aantrekkelijk te beschouwen.

Tot slot hebben de onderzoekers niet alle factoren in rekening gebracht. In een samenleving waar iedereen gekleed rondloopt, zijn mannelijke geslachtsdelen niet zo makkelijk te determineren. Vrouwen baseren zich op andere factoren om seksuele aantrekkelijkheid te bepalen zoals gezondheid, status en andere sociale zaken, beweert Gallup.

Uit eigen onderzoek leidt Gallup af dat de evolutie van de penislengte te maken heeft met de competitie tussen mannen onderling om vrouwelijke eicellen te bevruchten. “Hoe langer de penis, hoe meer kans op bevruchting.” (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content