Vrouwelijke leden van Londense stadsbendes zijn van nature betere criminelen dan mannen, onder meer omdat ze minder gewelddadig en discreter zijn. Dit zegt een studie van Britse criminologen die de essentiële rol van vrouwen in de bendes benadrukt.

Het onderzoek van de universiteit van Middlesex bij jonge vrouwen van vier bendes uit het zuiden van Londen toont dat ze een sleutelrol spelen bij het witwassen van geld en het vergaren van informatie, vaardigheden waarmee ze kunnen opklimmen in de hiërarchie van de bendes. De Britse vorsers wijzen ook op het belang van de vrouwen op logistiek vlak, bijvoorbeeld om wapens verstopt in kinderwagens te transporteren.

'Mannen lanterfanten'

"De mannen brengen meer tijd door met lanterfanten en cannabis roken, en ze verwerven hun autoriteit enkel met geweld", legt Simon Harding uit, een van de auteurs van de studie, die vier jaar in beslag nam. "De vrouwen zijn dagelijks met het vergaren en uitwisselen van informatie bezig. Die taak is vitaal om rivaliserende bendes te bestrijden en voorsprong te hebben op de politie", meent de criminoloog.

De onderzoekers benadrukken evenwel dat vrouwelijke bendeleden die niet over deze "talenten" beschikken, gemakkelijker het slachtoffer van de mannen worden, onder meer bij groepsverkrachtingen.

Volgens de jongste schattingen van de Londense politie zijn ongeveer 250 bendes actief in de Britse hoofdstad, die samen 4.800 leden zouden tellen. (Belga/TE)

Vrouwelijke leden van Londense stadsbendes zijn van nature betere criminelen dan mannen, onder meer omdat ze minder gewelddadig en discreter zijn. Dit zegt een studie van Britse criminologen die de essentiële rol van vrouwen in de bendes benadrukt. Het onderzoek van de universiteit van Middlesex bij jonge vrouwen van vier bendes uit het zuiden van Londen toont dat ze een sleutelrol spelen bij het witwassen van geld en het vergaren van informatie, vaardigheden waarmee ze kunnen opklimmen in de hiërarchie van de bendes. De Britse vorsers wijzen ook op het belang van de vrouwen op logistiek vlak, bijvoorbeeld om wapens verstopt in kinderwagens te transporteren. "De mannen brengen meer tijd door met lanterfanten en cannabis roken, en ze verwerven hun autoriteit enkel met geweld", legt Simon Harding uit, een van de auteurs van de studie, die vier jaar in beslag nam. "De vrouwen zijn dagelijks met het vergaren en uitwisselen van informatie bezig. Die taak is vitaal om rivaliserende bendes te bestrijden en voorsprong te hebben op de politie", meent de criminoloog.De onderzoekers benadrukken evenwel dat vrouwelijke bendeleden die niet over deze "talenten" beschikken, gemakkelijker het slachtoffer van de mannen worden, onder meer bij groepsverkrachtingen. Volgens de jongste schattingen van de Londense politie zijn ongeveer 250 bendes actief in de Britse hoofdstad, die samen 4.800 leden zouden tellen. (Belga/TE)